grzyby.pl

Lactarius

mleczaj, Milk-cup, Milky Caps /en/
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
mleczajowiec (Lactifluus)
Lactifluus
mleczajowiec

Lactarius sect. Albati
objaśnienie skrótów

opis

Owocniki mięsiste. Różnej wielkości i barwy. Powierzchnia gładka lub szorstka. Kruche. Po uszkodzeniu wydzielają sok, który może nie zmieniać barwy lub po pewnym czasie w zetknięciu z powietrzem może przybierać różną barwę. Hymenofor blaszkowy. Wysyp zarodników biały do ochrowo-żółtego.Owocniki mięsiste. Różnej wielkości i barwy. Powierzchnia gładka lub szorstka. Kruche. Po uszkodzeniu wydzielają sok, który może nie zmieniać barwy lub po pewnym czasie w zetknięciu z powietrzem może przybierać różną barwę. Hymenofor blaszkowy. Wysyp zarodników biały do ochrowo-żółtego.

występowanie

Rodzaj grzybów mikoryzowych, związanych z określonymi gatunkami drzew, bogaty w gatunki.Rodzaj grzybów mikoryzowych, związanych z określonymi gatunkami drzew, bogaty w gatunki.

oznaczanie

Oznaczanie gatunków mleczajów jest pod wieloma względami podobne do oznaczania gołąbków (o tym obszernie na stronie "porady na co zwracać uwagę przy oznaczaniu gołąbków").

Osobliwością jest kluczowa rola cech soku mlecznego - konieczne jest sprawdzenie smaku i barwy soku mlecznego i tego jak jego barwa zmienia się po upływie kilku, kilkunastu minut po oddzieleniu od miąższu (np. na skrawku papieru). Smak miąższu i soku mlecznego może być odmienny. Przy oznaczaniu mleczajów niedużą role odgrywa barwa wysypu zarodników.Oznaczanie gatunków mleczajów jest pod wieloma względami podobne do oznaczania gołąbków (o tym obszernie na stronie "porady na co zwracać uwagę przy oznaczaniu gołąbków").

space

Gatunki o łagodnym smaku są jadalne, o ostrym mogą powodować zatrucia. Takie smakowe rozróżnienie grzybów jadalnych i niejadalnych można stosować tylko do gołąbków i mleczai.

W praktyce z mleczai jemy niemal wyłącznie różnie gatunki rydzów tj. tych o ±pomarańczowym soku mlecznym. Gatunki o łagodnym smaku są jadalne, o ostrym mogą powodować zatrucia. Takie smakowe rozróżnienie grzybów jadalnych i niejadalnych można stosować tylko do gołąbków i mleczai.

space