owocnik
Dość duży, masowo wyrasta pod dębami, kapelusz ma pręgowany, matowy.
Kapelusz czerwonobrązowy do cielistobrązowego z wiekiem beżowy, zwykle ciemniej pręgowany i czasem niewyraźnie koncentrycznie strefowany, matowy; 30-80(100) mm średnicy; młody płaski z podwiniętym brzegiem, starszy nieco wklęsły, bez garbka.

Trzon barwy kapelusza, u podstawy ciemniej brązowy i zwężony; 30-100 x 5-14 mm.

Mleczko białawe z żółtym połyskiem, wodniste, łagodne do lekko gorzkiego.

Stipe colour of the cap, at the base darker, brown and tapered at the base; 30-100 x 5-14 mm.

Latex whitish with yellow gloss, watery, mild to somewhat bitter.
zarodniki
Wysyp zarodników bladożółtawy. Zarodniki z kolcami połączonymi siateczką, 7-9 x 6.5-8 µm.
występowanie
Pospolity. Wyrasta od lipca do października pod dębami.
jadalne czy trujące? 🟡🟢
Podawany jako niejadalny z powodu nieprzyjemnego zapachu. Zapach ten zanika podczas przyrządzania. Można traktować jak jadalny.[134]
uwagi

Mleczaj bukowy (Lactarius subdulcis) rośnie w buczynach, ma kapelusz bez pręg, wilgotny jest gładki i przesycony wodą (m. miły jest zawsze łagodny), smak ma łagodny do gorzkiego i podobny zapach pluskwiaków.

Na terenach podmokłych z dębami obok m. miłego może wyrastać mleczaj płowy (Lactarius helvus) o filcowatym, niepręgowanym kapeluszu, skąpym, wodnistym mleczku, podsychający pachnie maggi.



