Baba Jaga Grzybiara - grzybobranie 14 cze 2014, sobota

sezony 2014 0609-0615 LD dolnośląskie #5 (2 fot.) kujawsko-pomorskie #3 lubelskie #10 (1 fot.) łódzkie #4 (4 fot.) lubuskie #1 małopolskie #18 (10 fot.) mazowieckie #11 (2 fot.) opolskie #1 podkarpackie #13 (5 fot.) podlaskie #1 pomorskie #7 świętokrzyskie #3 śląskie #21 (5 fot.) warmińsko-mazurskie #1 wielkopolskie #7 (2 fot.) zachodniopomorskie #4 woj. nieokreślone #1 aktualne występowanie grzybów napisz o grzybobraniu
© fotografia została załączona przez informatora o grzybobraniu; z pytaniem o jej wykorzystanie poza ramami systemu monitorowania występowania grzybów grzyby.pl należy kontaktować się bezpośrednio z autorem fotografii a nie ze mną (kontaktu do autora zdjęcia zwykle nie posiadam)
W przerwie pomiędzy jedną a drugą ulewą wybrałam się do lasu. Przepięknie, zielono, zielono, a wzdłuż drogo kurki jak stokrotki. Dobrze, że miałam torebkę, przez niecałą godzinę zebrałam około kilograma pięknych kureczek. Oj, będzie pyszna zalewajka wg przepisu mojej mamy - kureczki dokładnie opłukać, zalać wodą, dodać dużą wiązkę kopru, jedną niewielką pokrojoną cebulkę, kilka ziarenek pieprzu, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, sól in ugotować, na koniec dodać pokrojone w kostkę kartofelki, jak będą miękkie zaprawić niewielką ilością mąki rozmieszanej z wodą (na 2 litry wywaru łyżeczka maki, a na koniec dodać śmietanę (po zaprawieniu śmietaną już nie gotować), garść posiekanego drobno świeżego koperku i trochę pieprzu ziołowego. Zalewajka jest pyszna. Smacznego!
sezony 2014 0609-0615 LD dolnośląskie #5 (2 fot.) kujawsko-pomorskie #3 lubelskie #10 (1 fot.) łódzkie #4 (4 fot.) lubuskie #1 małopolskie #18 (10 fot.) mazowieckie #11 (2 fot.) opolskie #1 podkarpackie #13 (5 fot.) podlaskie #1 pomorskie #7 świętokrzyskie #3 śląskie #21 (5 fot.) warmińsko-mazurskie #1 wielkopolskie #7 (2 fot.) zachodniopomorskie #4 woj. nieokreślone #1 aktualne występowanie grzybów napisz o grzybobraniu

Baba Jaga Grzybiara - grzybobranie 14 cze 2014, sobota

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji