za każde doniesienie po zalogowaniu ekstra dzień, a za wyróżnione dodatkowy tydzień dostępu do pełnej wersji portalu - zasady premiowania

podkarpackie — doniesienia 24.gru - 20.sty 2020 1:00

— w pełnej wersji atlasu lokalizacja grzybobrania jest zwykle podana precyzyjniej niż powiat i jest linkowana do mapy Google
— opłata za pełną wersję to jedyne źródło utrzymania serwisu (nie zaśmiecam stron reklamą)
pow. mielecki

piątek 17.sty
Wit 2020.1.17 11:08#139/4🏆

(0/h) U mnie też kwitną forsycje.


  • +o swoim grzybobraniu +dopisek (po zalogowaniu) ⇒forum
    • Nina 17.1 14:47#17 · Strach pomyśleć co będzie jak wystartują drzewa owocowe i wrócą przymrozki. Klęska !!! Drugi raz nie zakwitną - co nas czeka?🤔
    • Nika 18.1 21:44#38 · Takie widoki niestety coraz częstsze są . Jak ja tęsknię do zimy .

pow. kolbuszowski

czwartek 26.gru 2019
chudzda 2019.12.26 15:21#2

(10/h) Jest drugi dzień świąt. Byłem w lesie, żeby spalić kilka kalorii po wigilii. Szukałem boczniaka, a znalazłem kolczak obłączastego podobnego do kurki. Nie wiedziałem, że mogę go znaleźć pod koniec grudnia i że jest tak zdrowy jak smaczny z jajecznicą:) Pozdrawiam Wszystkich grzybiarzy:) [🥇 +dzień dostępu do pełnej wersji portalu]
... szerzej o tym grzybobraniu ... Kolczak obłączasty Obietnica: zdrowe serce Znany też jako: Hydnum repandum. Działanie: Odkrycie zdrowotnych właściwości tych grzybów zawdzięczamy polskim naukowcom z Krakowa. „Zbadali oni, że kolczaki zawierają dużo indoli – związków chemicznych działających ochronnie na układ krążenia” - mówi dr Wrzosek. Ich pochodnymi w naszych organizmach jest tryptofan, niezbędny do produkcji serotoniny, która ma cały szereg zdrowotnych właściwości. Wypróbuj je: Żeby je zebrać, musisz pofatygować się do lasu. Kolczaki rosną od lipca do października, najczęściej pod świerkami i bukami. Wyglądają trochę jak duże kurki, ale mają pod kapeluszem małe kolce. Stare egzemplarze są gorzkawe, ale ich smak poprawisz, usuwając usuwając spod kapelusza warstwę kolców. Możesz je smażyć albo dodawać do sosów. Nadają się też do marynowania.