Z cech makroskopowych bardzo przydatne jest stwierdzenie, czy przy uszkodzeniu wydzielany jest barwny sok mleczny. Dotyczy to kilku gatunków. Próbę tą należy wykonać przy zbieraniu owocników. Dennis [95s16] zaleca dla łatwiejszego stwierdzenia obecności soku mlecznego dotknięcie przełomu owocnika białą chusteczką. Pomocne przy oznaczaniu są też dane siedliskowe, rodzaj podłoża.Dla oznaczenia gatunków w tym rodzaju konieczne jest sięgnięcie po cechy mikroskopowe. W szczególności istotne jest określenie urzeźbienia zarodników. Dennis [95s16] zaleca ocenę ornamentacji (zwłaszcza drobnej) po wybarwieniu błękitem metylowym (Cotton Blue) w laktofenolu.
cechy makroskopowe
Strona z hymenoforem biaława, żółtawa, zielonkawa, fioletowawawa, purpurowa do prawie czarnej.
Zewnętrze gładkie do łuseczkowatego.Owocnik w kształcie krążka lub miseczkowate, siedzące, rzadko z krótkim trzonem; 1-100 mm średnicy.
Zewnętrze gładkie do łuseczkowatego.
cechy mikroskopowe
Worki cylindryczne, mniej lub bardziej amyloidalne. zwłaszcza na szczycie.
Zarodniki elipsoidalne, rzadziej wrzecionowate, gładkie (te zwykle bez kropli) lub ornamentowane (te najczęściej z dwoma kroplami na biegunach), dojrzałe hialinowe lub brązowawe.Ekscypulum składa się z dwóch lub większej liczby warstw o różnych komórkach.
Zarodniki elipsoidalne, rzadziej wrzecionowate, gładkie (te zwykle bez kropli) lub ornamentowane (te najczęściej z dwoma kroplami na biegunach), dojrzałe hialinowe lub brązowawe.