Średnie i małe. Cienkomięsiste do średnio mięsistych. Kapelusz zwykle w różnych odcieniach żółtego. W młodości przeważnie okryty pajęczynowatą zasnówką której resztki mogą być widoczne na brzegu kapelusza, może też być nagi. Blaszki wąsko lub szeroko przyrośnięte do trzonu; dojrzałe ciemno-umbrowo-brązowe. Trzon bez pierścienia, czasem z widoczną strefą zasnówki. Wysyp zarodników ciemno czekoladowobrązowy, czarnofioletowy. Zarodniki fioletowe do czarnobrązowych, gładkie, z wyraźną porą rostkową.

występowanie

W Europie 17 gatunków. Wyrastają przeważnie w wiązkach na drewnie lub torfie, wśród mchów torfowców.

jadalne czy trujące?

Są gatunki jadalne (jedynie maślanka łagodna (Hypholoma capnoides) zasługuje na ewentualną uwagę), niejadalne i trujące np. maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare).
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji