| ||||
|
Blaszki młode białawe, dymnoszare, z wiekiem szarofioletowe, przyrośnięte do trzonu lub zaokrąglone.
Trzon smukły, wygięty, pusty, u góry białawy, ku podstawie rdzawobrązowy; ze słabym, zanikającym białawym włókienkowatym pierścieniem; 60-100 x 4-10 mm.
Miąższ białawy do jasnożółtawego, w trzonie brązowawy, twardy, włóknisty; zapach przyjemny; smak łagodny, grzybowy.Kapelusz żółty do brązowożółtego, środek ciemniejszy pomarańczowobrązowy; 20-60 mm średnicy, początkowo półkulisty, z wiekiem wypukły do spłaszczonego; powierzchnia z zanikającą jedwabistą osłoną, gładka; na brzegu widoczne resztki białawej, z czasem ciemnobrązowej włókienkowatej osłony.
Trzon smukły, wygięty, pusty, u góry białawy, ku podstawie rdzawobrązowy; ze słabym, zanikającym białawym włókienkowatym pierścieniem; 60-100 x 4-10 mm.
Lamellae whitish, smoke-grey when young, with age grey-violet, adnate or adnexed.
Stipe slender, bent, hollow, at the apex whitish, towards the base rusty-brown; with a weak, fugacious whitish fibrillose ring; 60-100 x 4-10 mm.
Flesh whitish to pale yellowish, in the stipe brownish, firm, fibrous; odour pleasant; taste pleasant, fungoid.
Stipe slender, bent, hollow, at the apex whitish, towards the base rusty-brown; with a weak, fugacious whitish fibrillose ring; 60-100 x 4-10 mm.
występowanie
jadalne czy trujące? 🟢
Poisonous maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) is distinguishable by sulphur yellow to olive-brown gills, apically sulphur yellow stipe and distinctly bitter taste of flesh. Also found on the conifer stumps maślanka korzeniasta (Hypholoma radicosum) has rooting stipe, bitter taste of flesh and grey-olive-brown gills.