Kapelusz żółty do brązowożółtego, środek ciemniejszy pomarańczowobrązowy; 20-60 mm średnicy, początkowo półkulisty, z wiekiem wypukły do spłaszczonego; powierzchnia z zanikającą jedwabistą osłoną, gładka; na brzegu widoczne resztki białawej, z czasem ciemnobrązowej włókienkowatej osłony.
Trzon smukły, wygięty, pusty, u góry białawy, ku podstawie rdzawobrązowy; ze słabym, zanikającym białawym włókienkowatym pierścieniem; 60-100 x 4-10 mm.
Pileus yellow to brown-yellow, centrally darker orange-brown; 20-60 mm in diameter, initially hemispherical, with age convex to plane; surface with a fugacious silky veil, smooth; at the margin visible whitish, in age turning dark brown, fibrillose veil.
Stipe slender, bent, hollow, at the apex whitish, towards the base rusty-brown; with a weak, fugacious whitish fibrillose ring; 60-100 x 4-10 mm.
występowanie
Jest w czekliście.[105]
Częsty gatunek.
Owocniki wyrastają w kępkach od jesienią, częściej późną jesienią i w bezmroźnym okresie zimy do wczesnej wiosny, na drewnie iglastym, zwłaszcza świerkowym oraz na liściastym; zwykle na pniakach, pniach, opadłych gałęziach.
Common. Summer-fall, more often late fall, clustered on coniferous wood, on stumps, roots or buried wood.
jadalne czy trujące? 🟢
Jadalna, wydajna i smaczna; użytkuje się tylko kapelusze, trzony są łykowate.[134]
Good edible.
Grzybiarze zbierający maślankę łagodną (Hypholoma capnoides) muszą perfekcyjnie nauczyć się go rozpoznawać z uwagi na możliwość pomyłki z maślanką trującą (Hypholoma fasciculare) lub znacznie groźniejszą pomyłkę ze śmiertelnie trującymi hełmówkami z grupy hełmówki jadowitej (Galerina marginata). Odróżnienie od tej ostatniej nie jest trudne - to drobniejszy grzyb, o kruchej konsystencji miąższu i rdzawobrązowej, żółtobrązowej barwie kapelusza oraz blaszek.
Trująca maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) odróżnia się siarkowożółtą do oliwkobrunatnymi blaszkami, siarkowożółtą górną częścią trzonu i silnie gorzkim smakiem miąższu.
Także wyrastająca na pniakach drzew iglastych maślanka korzeniasta (Hypholoma radicosum) ma korzeniaste zakończenie trzonu, gorzki smak miąższu i szaro-oliwkowo-brązowe blaszki.
wybrane okazy · selected collections ⇈

#18
leg. Marek Snowarski
/Dolny Śląsk, okolice Twardogóry/

#3
/lasy milickie/
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji