|
Kapelusz duży, 50 – 80 (120) mm średnicy, początkowo półkulisty, dzwonkowaty, potem wypukły i rozpostarty z garbkiem; w centrum ceglastoczerwony, ku brzegom coraz jaśniejszy i bledszy; powierzchnia gładka, sucha; brzeg kapelusza początkowo z żółtawozielonymi resztkami osłony
Trzon pod kapeluszem białawożółtawy, ku podstawie ciemnieje do brunatnej; 70 – 120 x 6 – 12 mm, równogruby, wygięty, pusty; powierzchnia z łuseczkowato-włókienkowatą osłoną; tuż pod kapeluszem strefa zasnówki ciemno zabarwiona przez zarodniki.
Barwa wysypu zarodników oliwkowopurpurowobrunata (brązowopurpurowa).
Pileus large, 50 – 80 (120) mm in diameter, initially hemispherical, campanulate, later convex and plane umbonate; centrally brick-red, towards the margin lighter and paler coloured; surface smooth, dry; margin of the cap initially with yellowish-green veil remains
Stipe underneath the cap whitish-yellowish, towards the base darkening to brown; 70 – 120 x 6 – 12 mm, equal, bent, hollow; surface with fibrillose-scaly veil; immediately under the cap cortina area dark with spores.
Spore print olive-purple-brown (brown-purple).
występowanie
Pospolita. Rośnie w wiązkach na próchniejącym drewnie drzew liściastych (pnie i pniaki np. dębów i buków) od końca sierpnia do końca listopada, czasami także wczesną wiosną.
Common. Summer-fall, clustered on rotten hardwood wood, usually close to stumps.
spożywanie
Niejadalna z uwagi na gorzkawy smak.
Inedible because of bitter taste.
gatunki podobne
Dość trudna do pomylenia z innymi przedstawicielami rodzaju maślanka (Hypholoma): tworzy dużo większe owocniki, z najczęściej wyraźną zasnówką.
Rather easily distinguished from other representatives of the genus maślanka (Hypholoma): forms much larger sporocarps, with a usually distinct cortina.