Smak umiarkowanie do bardzo silnie paląco ostrego.
Kapelusz czerwony, liliowy, purpurowy, winnoczerwony, fioletowy lub niebieskawy.
Wysyp zarodników biały do ochrowego lub jasno żółtego.
Trzon biały lub barwy kapelusza, niezmienny lub u nielicznych gatunków otarty żółknie.
Skórka kapelusza z ±rozdętymi dermatocystydami, bez przegród lub częściej z przegrodami, gładkimi, silnie ciemniejącymi w sulfowanilinie. Strzępki primordialne nieobecne, strzępki w skórce kapelusza bez inkrustacji (poza gołąbek lepki (Russula viscida))
Należą tu też gatunki o cechach jak wyżej ale łagodne: 1) z żółtym kapeluszem i białym wysypem zarodników lub 2) z silnie szarzejącym trzonem i rosnące pod olszami.
cechy diagnostyczne w kluczu:Russula (gołąbek)kl 113
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji