Smak umiarkowanie do bardzo silnie paląco ostrego.
Kapelusz czerwony, liliowy, purpurowy, winnoczerwony, fioletowy lub niebieskawy.
Wysyp zarodników biały do ochrowego lub jasno żółtego.
Trzon biały lub barwy kapelusza, niezmienny lub u nielicznych gatunków otarty żółknie.
Skórka kapelusza z ±rozdętymi dermatocystydami, bez przegród lub częściej z przegrodami, gładkimi, silnie ciemniejącymi w sulfowanilinie. Strzępki primordialne nieobecne, strzępki w skórce kapelusza bez inkrustacji (poza gołąbek lepki (Russula viscida))
Należą tu też gatunki o cechach jak wyżej ale łagodne: 1) z żółtym kapeluszem i białym wysypem zarodników lub 2) z silnie szarzejącym trzonem i rosnące pod olszami.
Kapelusz czerwony, liliowy, purpurowy, winnoczerwony, fioletowy lub niebieskawy.
Wysyp zarodników biały do ochrowego lub jasno żółtego.
Trzon biały lub barwy kapelusza, niezmienny lub u nielicznych gatunków otarty żółknie.
Skórka kapelusza z ±rozdętymi dermatocystydami, bez przegród lub częściej z przegrodami, gładkimi, silnie ciemniejącymi w sulfowanilinie. Strzępki primordialne nieobecne, strzępki w skórce kapelusza bez inkrustacji (poza gołąbek lepki (Russula viscida))
Należą tu też gatunki o cechach jak wyżej ale łagodne: 1) z żółtym kapeluszem i białym wysypem zarodników lub 2) z silnie szarzejącym trzonem i rosnące pod olszami.
cechy diagnostyczne w kluczu:
![Russula silvestris (gołąbek wiśniowoczerwony)](/foto/icon/GREJ-311984-980748-dokument-3350-1-icon.jpg)
6
gołą. wiśniowoczerw.
Russula emeticella