|
owocnik
Blaszki młode - kremowe, z wiekiem ciemnieją, plamiste i brązowawe; średnio gęste, przyrośnięte i nieco zbiegające na trzon.
Trzon cielistobrązowy, u podstawy czasem żółtawy; 50-150 (170) x 5-15 (30) mm, równogruby, powyginany, u podstawy możę być zgrubiały lub wrzecionowaty; powierzchnia gładka, z kłaczkami lub włókienkami, pierścień zwykle wyraźny i dość trwały, błonkowaty lub włókienkowaty, białawy, brązowiejący, od spodu często z żółtymi lub brązowymi -łuseczkami. Opieńki często tworzą charakterystyczne grube, mocne brązowo-czarne sznury grzybni (ryzomorfy) rozwijające się pod korą i w glebie; gdy kora odpadnie, są one dobrze widoczne.
Miąższ brązowawy, białawy, niezmienny; w trzonie włóknisty i twardy. Zapach słaby lub wyraźny, specyficzny, raczej grzybowy, podczas gotowania specyficzny, silny, nieco drażniący. Smak łagodny po chwili nieco gorzki i cierpki. Kto pożuje przez dłuższy czas kawałek surowej opieńki, odczuwa osobliwy, mydlany, drapiący smak - bardzo nieprzyjemny - jest to charakterystyczna cecha opieńki miodowej.Kapelusz ochrowobrązowy, miodowobrązowy do czerwonobrązowego, oliwkowobrązowy, mniej lub bardziej higrofaniczny; 30-100 mm średnicy; początkowo półkulisty, potem wypukły, do rozpostartego, często z tępym garbkiem; powierzchnia kapelusza nie jest lepka, z łuseczkami, dającymi się zetrzeć, z wiekiem może być nagi; brzeg słabo prążkowany.
Trzon cielistobrązowy, u podstawy czasem żółtawy; 50-150 (170) x 5-15 (30) mm, równogruby, powyginany, u podstawy możę być zgrubiały lub wrzecionowaty; powierzchnia gładka, z kłaczkami lub włókienkami, pierścień zwykle wyraźny i dość trwały, błonkowaty lub włókienkowaty, białawy, brązowiejący, od spodu często z żółtymi lub brązowymi -łuseczkami. Opieńki często tworzą charakterystyczne grube, mocne brązowo-czarne sznury grzybni (ryzomorfy) rozwijające się pod korą i w glebie; gdy kora odpadnie, są one dobrze widoczne.
Lamellae when young creme, in age becoming brownish with brown spots; quite close; adnate to subdecurrent or notched.
Stipe flesh-brown, often yellowish at the base; 50-150 (170) x 5-15 (30) mm, equal, often bent, base more or less enlarged or fusipes; ring usually persistent, membranous or woolly with upper surface whitish to brownish and bottom surface with yellow or brown scales; this specie is often forming thick brown-black rhizomorphs which could be visible under trees bark or in ground.
Flesh brownish, whitish, unchanging; in stipe fibrous and tough; taste at first mild, after some time of chewing becoming very unpleasant and tart; smell fungoid.
Stipe flesh-brown, often yellowish at the base; 50-150 (170) x 5-15 (30) mm, equal, often bent, base more or less enlarged or fusipes; ring usually persistent, membranous or woolly with upper surface whitish to brownish and bottom surface with yellow or brown scales; this specie is often forming thick brown-black rhizomorphs which could be visible under trees bark or in ground.
zarodniki
jadalne czy trujące? 🟢 🛒
uwagi
"Normalni" zbieracze grzybów do jedzenia często przyjmują za opieńkę każdy gatunek wyrastający w formie dużych wiązek dużych owocników na drewnie lub w pobliżu drzew. Inne grzyby o podobnym pokroju nie mają, jak opieńki, białego wysypu zarodników a ciemną barwę wysypu zarodników - rdzawobrązową, brązową. Jako najbardziej mylące możliwości można wymienić częste grzyby niejadalne, jak np. łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa) - nie ma on w stanie surowym cierpkiego smaku (jak opieńka), pachnie korzennie, miąższ jest żółty, a wysyp zarodników jest brązowy.
Trująca maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) ma zielonkawe blaszki i siarkowożółty, bardzo gorzki w smaku miąższ.
Jadalny łuszczak zmienny (Kuehneromyces mutabilis) również ma pierścień na trzonie, jest znacznie drobniejszy i ma silnie higrofaniczny kapelusz bez łuseczek na powierzchni - zobacz uwagi przy tym gatunku o podobnej śmiertelnie trującej hełmówce jadowitej (Galerina marginata).Opieńka miodowa jest tzw. gatunkiem zbiorowym. Tzn. grupuje kilka b. podobnych (i zmiennych) gatunków. Zobacz uwagi o oznaczaniu i klucz na stronie opieńka (Armillaria).
Trująca maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) ma zielonkawe blaszki i siarkowożółty, bardzo gorzki w smaku miąższ.
Other common specie which form big clusters on wood is łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa), its flesh is not tart, got yellow colour; spore print is brown.
Other common species forming clusters are maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) toxic, with greenish lamellae and sulphur-yellow very bitter flesh. Edible łuszczak zmienny (Kuehneromyces mutabilis) is relative small with highly hygrophanous cap without scales on surface - see also remarks on simillar deadly toxic hełmówka jadowita (Galerina marginata).
Other common species forming clusters are maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) toxic, with greenish lamellae and sulphur-yellow very bitter flesh. Edible łuszczak zmienny (Kuehneromyces mutabilis) is relative small with highly hygrophanous cap without scales on surface - see also remarks on simillar deadly toxic hełmówka jadowita (Galerina marginata).