| ||||
| ||||
|
Blaszki młode żółtawe, z wiekiem rdzawobrunatne, gęste, wykrojone ząbkiem i nieco zbiegające.
Trzon barwy kapelusza; 50-120 x 10-15 mm; włóknisty, powyżej słabego pierścienia nagi, bladożółty, poniżej z ostającymi łuseczkami, u postawy czerwonobrązowy.
Miąższ żółtawy, niezmienny, u podstawy trzonu ciemniejszy; twardy, smak łagodny, zapach przypomina rzodkiew.Kapelusz duży, 60-100 mm średnicy; bladożółty, ochrowy, brązowy; suchy, pokryty rdzawobrązowymi odstającymi łuseczkami; początkowo kulisty, półkulisty, potem wypukły, do rozpostartego z garbkiem, brzeg ostry, młody podwinięty.
Trzon barwy kapelusza; 50-120 x 10-15 mm; włóknisty, powyżej słabego pierścienia nagi, bladożółty, poniżej z ostającymi łuseczkami, u postawy czerwonobrązowy.
Lamellae young yellowish, with age rusty-brown, close, notched and slightly decurrent.
Stipe concolourous with the cap; 50-120 x 10-15 mm; fibrous, glabrous above a weak ring, pale yellow, below with projecting squamules, at the base red-brown.
Flesh yellowish, unchanging, at the base of the stipe darker; tough, taste mild, odour somewhat raphanoid.
Stipe concolourous with the cap; 50-120 x 10-15 mm; fibrous, glabrous above a weak ring, pale yellow, below with projecting squamules, at the base red-brown.
zarodniki
jadalne czy trujące? 🟡🟢
Innym dużym grzybem rosnącym w wiązkach u podstawy pni drzew liściastych jest łysak wspaniały (Gymnopilus junonius), jego miąższ jest bardzo gorzki.Spotyka się wycięte wiązki łuskwiaka nastroszonego, traktowanego przez zbieraczy jako rodzaj opieńki. Opieńka miodowa właściwa (Armillaria mellea) ma powierzchnię kapelusza z drobnymi łuseczkami, generalnie pokrój jej owocników jest mniej masywny, smak surowych opieniek jest charakterystyczny, bardzo cierpko-mydlany. Zasadnicza różnica występuje w barwie wysypu zarodników, który u opieniek jest biały. Inne łuskwiaki wyrastające w kępkach mają lepkie kapelusze.
łysak wspaniały (Gymnopilus junonius) is another large mushroom clustered at the trunks of deciduous trees, its flesh is very bitter.