jadalnyGREJ

Armillaria cepistipes Velen. (1920)

opieńka cebulotrzonowa opieńka maczugowata, opieńka drobna
Armillaria lutea (opieńka żółtawa)

2004, Rąbiń k. Kościana; copyright © by Anna Kujawa

cechy makroskopowe

Kapelusz higrofaniczny, wilgotny jasnobrązowy do brązowego, czerwonobrązowego, młody ciemniejszy, wysychając jaśniejszy; 20-40(150) mm średnicy; powierzchnia jedynie w centrum kapelusza z ciemnobrązowymi włókienkami i łuseczkami, ku brzegom naga; brzeg wyraźnie prześwitująco prążkowany.

space

Trzon 50-70(100) × 3-5(15) mm, zwężający się ku górze, z bulwiasto rozszerzoną podstawą; powierzchnia trzonu niemal naga, bez łuseczek i kłaczków (te sporadycznie), z nielicznymi żółtawymi włókienkami, jedynie u podstawy wyraźnie żółta. Pierścień cienki, bardzo słaby, nietrwały, bez łuseczek. Ryzomorfy czasem obecne u podstawy trzonu.

space

Barwa wysypu zarodników biaława.

cechy mikroskopowe

Zarodniki elipsoidalne, gładkie, hialinowe, 7-8 × 5-6 µm.

wartość

Jadalna podobnie jak i pozostałe opieńki. Zobacz uwagi na stronie rodzaju opieńka (Armillaria).

występowanie

Rzadka. Owocniki wyrastają pojedynczo lub w luźnych wiązkach na martwym drewnie różnych gatunków drzew i krzewów liściastych i iglastych; często na drobnych gałązkach.

uwagi

Podobna opieńka żółtawa (Armillaria lutea) ma masywniejsze owocniki, o powierzchnia trzonu z żółtawymi kłaczkami, silniejszym pierścieniu i jaśniejsze, obfitsze łuseczki na powierzchni kapelusza.