Zenobia ze Szczecina - grzybobranie 27 lis 2023, poniedziałek

sezony 2023 1127-1203 ZP dolnośląskie #1 (1 fot.) kujawsko-pomorskie #1 (1 fot.) łódzkie #3 (3 fot.) lubuskie #6 (6 fot.) małopolskie #5 (4 fot.) mazowieckie #7 (7 fot.) podkarpackie #1 (1 fot.) śląskie #4 (4 fot.) wielkopolskie #7 (6 fot.) zachodniopomorskie #2 (1 fot.) aktualne występowanie grzybów napisz o grzybobraniu
© fotografia została załączona przez informatora o grzybobraniu; z pytaniem o jej wykorzystanie poza ramami systemu monitorowania występowania grzybów grzyby.pl należy kontaktować się bezpośrednio z autorem fotografii a nie ze mną (kontaktu do autora zdjęcia zwykle nie posiadam)
Podsumowanie sezonu. Sezon 2023 to jeden ze słabszych na przestrzeni lat. Pierwszy wysyp odnotowałam w sierpniu b. r. ~ podgrzybki, prawdziwki (sporo ale strasznie robaczywe), bagniaki. Wysyp trwał ok. 4 dni, im dalej tym bardziej grzyby były zamieszkane przez skoczogonki. Kolejny wysyp we wrześniu, jeszcze słabszy od sierpniowego. I znów: podgrzybki, prawdziwki (te już zdrowsze). Kolejny wysyp, najdłuższy, ok. 7.10. 2023: przewaga podgrzybków, prawdziwki już w większości zdrowe, dużo bagniaków, nieliczne podgrzybki zajączki, sporo maślaków zwyczajnych i sitarzy, pieprzniki jadalne, nieliczne maślaki modrzewiowe. I dopiero w listopadzie wysyp kań ale to w ilościach hurtowych. Mało było w tym roku opieniek i łuszczaka zmiennego. Lejkowce, pieprzniki trąbkowe i kolczaki obłączaste także zawiodły. Wszystko z powodu suszy. A potem na koniec sezonu grzyby rosną jak oszalałe i nie wiadomo co zbierać i gdzie 😂 No, zobaczymy co przyszły rok przyniesie 🙂 Na tym kończę krótkie podsumowanie.
sezony 2023 1127-1203 ZP dolnośląskie #1 (1 fot.) kujawsko-pomorskie #1 (1 fot.) łódzkie #3 (3 fot.) lubuskie #6 (6 fot.) małopolskie #5 (4 fot.) mazowieckie #7 (7 fot.) podkarpackie #1 (1 fot.) śląskie #4 (4 fot.) wielkopolskie #7 (6 fot.) zachodniopomorskie #2 (1 fot.) aktualne występowanie grzybów napisz o grzybobraniu

Zenobia ze Szczecina - grzybobranie 27 lis 2023, poniedziałek

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji