| ||||
| ||||
|
opis
Pory u bardzo młodych egzemplarzy cytrynowożółte, szybko intensywnie karminowoczerwone, krwistoczerwone, jaśniejsze żółtawe do żywożółtych w wąskiej strefie na brzegu kapelusza, u starych egzemplarzy brązowooliwkowe, uciśnięte błękitnieją; dość drobne, okrągławe. Rurki żółte z wiekiem zielonkawożółte, błękitniejące na cięciu; przy trzonie wykrojone, 15-25 mm długości; miąższ kapelusza nad rurkami żółty, szybko niebieszczejący [26III].
Trzon masywny, beczułkowaty, z wiekiem zgrubiały u podstawy lub cylindryczny, 50-100 (120) × 30-60 (80) mm, korzeniasto zakończony. Barwy żywożółtej, ku podstawie karminowoczerwony, krwisty. Pokryty na całej długości czerwoną siateczką o wydłużonych oczkach; u młodych egzemplarzy niemal całkowicie przykrywa powierzchnię, tworząc karminowoczerwoną barwę trzonu, w miarę wzrostu barwa siteczki różnicuje się na żywoczerwoną i brązowawoczerwoną w środkowej części trzonu i zupełnie brązowawą u podstawy trzonu (u podstawy trzonu zanikająca [26III]).
Miąższ cytrynowożółty, u młodych egzemplarzy złotożółty, w postawie trzonu brązowowoczerwony; na przekroju poprzecznym powoli niebieszczejący w kapeluszu (zwłaszcza nad rurkami i w górnej części kapelusza) i praktycznie niezmienny w trzonie, następnie blednie i staje sie szarożółtawy. Twardy, z wiekiem gąbczasty. Zapach przyjemny, owocowy. Smak słodkawy. (lub bez szczególnego smaku i zapachu [8]) (zapach kwaskowaty, smak łagodny, przyjemnie grzybowy [26III]).
Barwa wysypu zarodników oliwkowobrązowa.Kapelusz półkulisty, długo wypukły, w końcu poduszkowaty do płaskiego z wklęsłym centrum, 50-150 (200) mm średnicy; brzeg kapelusza podwinięty u młodych egzemplarzy, wystający poza linię rurek. Barwa kapelusza mlecznobiała, biaława, później narastająco szarobeżowa do jasnej kawy z mlekiem, białoochrowa, z jasnym odcieniem rdzawoczerwonym, różowym w pobliżu brzegu kapelusza (w plamach przy brzegu kapelusza [26III]), co jest wyraźniejsze u starszych egzemplarzy. Miejsca wyjedzone żółte, czasem z różowym odcieniem; powierzchnia kapelusza ciemniejąca lub brązowiejąca przy otarciach ale nie sieniejąca [26III]. Powierzchnia kapelusza sucha, delikatnie zamszowa, matowa, z wiekiem naga i nieco lepka
Trzon masywny, beczułkowaty, z wiekiem zgrubiały u podstawy lub cylindryczny, 50-100 (120) × 30-60 (80) mm, korzeniasto zakończony. Barwy żywożółtej, ku podstawie karminowoczerwony, krwisty. Pokryty na całej długości czerwoną siateczką o wydłużonych oczkach; u młodych egzemplarzy niemal całkowicie przykrywa powierzchnię, tworząc karminowoczerwoną barwę trzonu, w miarę wzrostu barwa siteczki różnicuje się na żywoczerwoną i brązowawoczerwoną w środkowej części trzonu i zupełnie brązowawą u podstawy trzonu (u podstawy trzonu zanikająca [26III]).
Barwa wysypu zarodników oliwkowobrązowa.
występowanie
jadalne czy trujące? 🔴
Inedible.
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Włodzimierz Chojnacki
/Gdańsk/ #15

leg. Robert Kozak
/Dęblin, powiat Ryki, woj. lubelskie/ #5