grzyby.pl

Suillus variegatus (Sw.) Kuntze

maślak pstry, "bagniak", "hubanek", "jakubek", "miodówka", "suchy wojtek"
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Suillus variegatus (maślak pstry)
23.10.2004, lasy milickie; copyright © by Marek Snowarski
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich
Suillus variegatus (maślak pstry)
spód kapelusza; młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich
Suillus variegatus (maślak pstry)
miąższ; młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich
cechy diagnostyczne w kluczu:Suillus (maślak)kl 81

owocnik

Suillus variegatus (maślak pstry)
Kapelusz żółtobrązowy, słomkowożółty, płowiejący; powierzchnia filcowata, młoda ze ścieralnymi kosmki które z wiekiem zanikają, stara o strukturze ziarenkowatej; 5-12 (17) cm, wypukły, z wiekiem spłaszczony; skórka sucha lub jedynie nieco oślizgła, nie odrywa się łatwo.

Pory początkowo szarożółte, potem jasno pomarańczowooliwkowe, u starych egzemplarzy brązowooliwkowe; drobne, < 1 mm średnicy, okrągławe, uciśnięte ciemnieją.

Rurki początkowo piaskowożółte, z wiekiem płowooliwkowe; przełamane słabo błękitnieją; krótkie, 8-15 mm długości.

Trzon barwy kapelusza; 30-90 x 10-30 mm, równogruby, stosunkowo masywny, pełny, gładki; bez pierścienia.

Miąższ żółtawy do jasnopomarańczowego; słabo niebieszczejący zwłaszcza nad rurkami; smak łagodny; zapach słaby.Kapelusz żółtobrązowy, słomkowożółty, płowiejący; powierzchnia filcowata, młoda ze ścieralnymi kosmki które z wiekiem zanikają, stara o strukturze ziarenkowatej; 5-12 (17) cm, wypukły, z wiekiem spłaszczony; skórka sucha lub jedynie nieco oślizgła, nie odrywa się łatwo.

space

Rurki początkowo piaskowożółte, z wiekiem płowooliwkowe; przełamane słabo błękitnieją; krótkie, 8-15 mm długości.

space

Miąższ żółtawy do jasnopomarańczowego; słabo niebieszczejący zwłaszcza nad rurkami; smak łagodny; zapach słaby.

Pileus yellow-brown, straw-yellow, getting paler in age; 60-150 (170) mm, convex, expanding in age; surface velutinous, glabrous in age, dry or slightly slimy when wet, not easily peelable.
Tubes sandy-yellow, pale olive in age; bruising blue when cut; up to 15 mm long. Pores same colour; less then 1 mm broad, round; staining darker when pressed.
Stipe same colour as pileus; 30-90 x 10-30 mm, equal, solid; surface smooth; no annulus.
Flesh creme-dingy, whitish, yellowish; bruising pale blue when cut; taste mild; odour week.

space

zarodniki

Wysyp świeży oliwkowy, suchy brązowawy. Zarodniki gładkie, wrzecionowate, 7.5-12 x 3-5 µm.Wysyp świeży oliwkowy, suchy brązowawy. Zarodniki gładkie, wrzecionowate, 7.5-12 x 3-5 µm.
Spore print when fresh then olive, dry brownish. Spores fusiform, smooth, 7.5-12 x 3-5 µm, [8]: 8-11 × 3.3-4 µm.
Spore print when fresh then olive, dry brownish. Spores fusiform, smooth, 7.5-12 x 3-5 µm, [8]: 8-11 × 3.3-4 µm.

występowanie

Jest w czekliście.[105]
Suillus variegatus (maślak pstry)
Pospolity. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, w grupach pod sosną pospolitą i kosodrzewiną, na ubogich, piaszczystych glebach. W miejscach podmokłych i na wrzosowiskach z sosną.Pospolity. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, w grupach pod sosną pospolitą i kosodrzewiną, na ubogich, piaszczystych glebach. W miejscach podmokłych i na wrzosowiskach z sosną.
Common. Gregarious under pine, on poor, sandy soils.
Common. Gregarious under pine, on poor, sandy soils.

jadalne czy trujące? 🟢 🛒

Jadalny. Andreas Gminder [133s38] podaje ciekawą informacje - po wysuszeniu w plastrach, następnie namoczeniu i duszeniu w śmietanie przez przynajmniej pół godziny ma dawać potrawę o aromacie zbliżonym do tego jaki mają smardze.Jadalny. Andreas Gminder [133s38] podaje ciekawą informacje - po wysuszeniu w plastrach, następnie namoczeniu i duszeniu w śmietanie przez przynajmniej pół godziny ma dawać potrawę o aromacie zbliżonym do tego jaki mają smardze.
Edible.
Edible.
Maślak pstry zdecydowanie wyróżnia się wśród maślaków swoich charakterystycznym wyglądem: kosmkowato-filcowatą powierzchnią kapelusza i płowooliwkowymi porami. Do pewnego stopnia zbliżone cechy ma maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) - ten ma jednak znacznie mniejsze owocniki, w bardziej miedzianoczerwonej tonacji, miąższ w podstawie trzonu jest cytrynowożółty. Miąższ jest palący w smaku, staje się jednak łagodny podczas gotowania i też może być jedzony.Maślak pstry zdecydowanie wyróżnia się wśród maślaków swoich charakterystycznym wyglądem: kosmkowato-filcowatą powierzchnią kapelusza i płowooliwkowymi porami. Do pewnego stopnia zbliżone cechy ma maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) - ten ma jednak znacznie mniejsze owocniki, w bardziej miedzianoczerwonej tonacji, miąższ w podstawie trzonu jest cytrynowożółty. Miąższ jest palący w smaku, staje się jednak łagodny podczas gotowania i też może być jedzony.

This specie differs from other maślak (Suillus) species with its velutinous pileus surface and dingy-olive pores.

space

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20041023.6.04 - Suillus variegatus (maślak pstry); lasy milickie
041023-6
/lasy milickie/ #12