jadalnydopuszczony do obrotu

Suillus variegatus (Swartz: Fr.) Kuntze

maślak pstry (potocznie: miodówka, bagniak, suchy wojtek)
na stronie — owocnik · zarodniki · występowanie · wartość · uwagi · znaleziska
Suillus variegatus (maślak pstry)

23.10.2004, lasy milickie; copyright © by Marek Snowarski

Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)
Suillus variegatus (maślak pstry)

młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich

Suillus variegatus (maślak pstry)

spód kapelusza; młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich

Suillus variegatus (maślak pstry)

miąższ; młody owocnik w młodniku sosnowym za pasem wydm nadmorskich

owocnik

Suillus variegatus (maślak pstry)
Kapelusz żółtobrązowy, słomkowożółty, płowiejący; powierzchnia filcowata, młoda ze ścieralnymi kosmki które z wiekiem zanikają, stara o strukturze ziarenkowatej; 5-12(17)cm, wypukły, z wiekiem spłaszczony; skórka sucha lub jedynie nieco oślizgła, nie odrywa się łatwo.

space

Rurki początkowo piaskowożółte, z wiekiem płowooliwkowe; przełamane słabo błękitnieją; krótkie, 8-15 mm długości.

space

Miąższ żółtawy do jasnopomarańczowego; słabo niebieszczejący zwłaszcza nad rurkami; smak łagodny; zapach słaby.

space

zarodniki

Wysyp świeży oliwkowy, suchy brązowawy. Zarodniki gładkie, wrzecionowate, 7.5-12 x 3-5 µm.

Spore print when fresh then olive, dry brownish. Spores fusiform, smooth, 7.5-12 x 3-5 µm, [8]: 8-11 × 3.3-4 µm.

występowanie

Suillus variegatus (maślak pstry)
Pospolity. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, w grupach pod sosną pospolitą i kosodrzewiną, na ubogich, piaszczystych glebach. W miejscach podmokłych i na wrzosowiskach z sosną.

Common. Gregarious under pine, on poor, sandy soils.

wartość

Jadalny. Andreas Gminder [133s38] podaje ciekawą informacje - po wysuszeniu w plastrach, następnie namoczeniu i duszeniu w śmietanie przez przynajmniej pół godziny ma dawać potrawę o aromacie zbliżonym do tego jaki mają smardze.

Edible.

uwagi

Maślak pstry zdecydowanie wyróżnia się wśród maślaków swoich charakterystycznym wyglądem: kosmkowato-filcowatą powierzchnią kapelusza i płowooliwkowymi porami. Do pewnego stopnia zbliżone cechy ma maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) - ten ma jednak znacznie mniejsze owocniki, w bardziej miedzianoczerwonej tonacji, miąższ w podstawie trzonu jest cytrynowożółty. Miąższ jest palący w smaku, staje się jednak łagodny podczas gotowania i też może być jedzony.

space

znalezisko 20041023.6.04 - Suillus variegatus (maślak pstry); lasy milickie

12f · 20041023.6.04
/lasy milickie/