| ||||||
|
owocnik
Pory początkowo szarożółte, potem jasno pomarańczowooliwkowe, u starych egzemplarzy brązowooliwkowe; drobne, < 1 mm średnicy, okrągławe, uciśnięte ciemnieją.
Rurki początkowo piaskowożółte, z wiekiem płowooliwkowe; przełamane słabo błękitnieją; krótkie, 8-15 mm długości.
Trzon barwy kapelusza; 30-90 x 10-30 mm, równogruby, stosunkowo masywny, pełny, gładki; bez pierścienia.
Miąższ żółtawy do jasnopomarańczowego; słabo niebieszczejący zwłaszcza nad rurkami; smak łagodny; zapach słaby.Kapelusz żółtobrązowy, słomkowożółty, płowiejący; powierzchnia filcowata, młoda ze ścieralnymi kosmki które z wiekiem zanikają, stara o strukturze ziarenkowatej; 5-12 (17) cm, wypukły, z wiekiem spłaszczony; skórka sucha lub jedynie nieco oślizgła, nie odrywa się łatwo.
Rurki początkowo piaskowożółte, z wiekiem płowooliwkowe; przełamane słabo błękitnieją; krótkie, 8-15 mm długości.
Miąższ żółtawy do jasnopomarańczowego; słabo niebieszczejący zwłaszcza nad rurkami; smak łagodny; zapach słaby.
Pileus yellow-brown, straw-yellow, getting paler in age; 60-150 (170) mm, convex, expanding in age; surface velutinous, glabrous in age, dry or slightly slimy when wet, not easily peelable.
Tubes sandy-yellow, pale olive in age; bruising blue when cut; up to 15 mm long. Pores same colour; less then 1 mm broad, round; staining darker when pressed.
Stipe same colour as pileus; 30-90 x 10-30 mm, equal, solid; surface smooth; no annulus.
Flesh creme-dingy, whitish, yellowish; bruising pale blue when cut; taste mild; odour week.
zarodniki
jadalne czy trujące? 🟢 🛒
This specie differs from other maślak (Suillus) species with its velutinous pileus surface and dingy-olive pores.