|
Blaszki młode kremowe, potem cytrynowo-żółte z wiekiem różowo-beżowe do brązowych; szeroko przyrośnięte do wyciętych ząbkiem.
Trzon 40-70 x 4-9 mm; cylindryczny, wysmukły, pełny, z wiekiem pusty; sztywny, kruchy; powierzchnia sucha; biały do jasno żółtego z wydłużonymi brązowymi włókienkami w dolnej części; strefa pierścieniowa watowato-włókienkowata.
Miąższ biały do cytrynowo-żółtego; w centrum kapelusza gruby, ku brzegom cienki; zapach przyjemny grzybowy; smak łagodny.Kapelusz 25-50 (80) mm średnicy; młody półkulisty, potem wypukły do rozpostartego, w centrum z płaskim garbkiem; powierzchnia silnie śluzowata gdy wilgotna, gładka; centrum kapelusza ochrowo- pomarańczowo- do czerwonobrązowego, ku brzegom jaśniejszy jasno cytrynowo-żółty lub zielonkawożółtawy; brzeg kapelusza ostry, długo podwinięty, często z wyraźnymi brązowymi resztkami osłony; skórka kapelusza łatwo ściągalna.
Trzon 40-70 x 4-9 mm; cylindryczny, wysmukły, pełny, z wiekiem pusty; sztywny, kruchy; powierzchnia sucha; biały do jasno żółtego z wydłużonymi brązowymi włókienkami w dolnej części; strefa pierścieniowa watowato-włókienkowata.
Lamellae young cream-coloured, later lemon-yellow with age pink-beige to brown; adnate to notched.
Stipe 40-70 x 4-9 mm; cylindrical, slender, solid, with age hollow; erect, fragile; surface dry; white to light yellow with elongated brown fibrils in the lower part; annular zone cottony-fibrillose.
Flesh white to lemon-yellow; in the centre of the pileus thick, towards the margin thin; smell pleasant fungoid; taste mild.
Stipe 40-70 x 4-9 mm; cylindrical, slender, solid, with age hollow; erect, fragile; surface dry; white to light yellow with elongated brown fibrils in the lower part; annular zone cottony-fibrillose.