Kapelusz półkulisty, długo wypukły, w końcu poduszkowaty do płaskiego z wklęsłym centrum, 50-150(200) mm średnicy; brzeg kapelusza podwinięty u młodych egzemplarzy, wystający poza linię rurek. Barwa kapelusza szybko różowoszary, potem różowoczerwony, krwistoczerwony, cały purpurowoczerwony, w końcu brązowowawoczerwony.
Miąższ jasnożółty, na cięciu niebieszczeje równomiernie w kapeluszu i w trzonie; zapach przyjemny owocowy, smak łagodny.
występowanie
Rzadki. W grupach po kilka, w lasach jodłowych, także z domieszka buka. Preferuje miejsca wilgotniejsze, gleby kwaśne lub lekko kwaśne.
Gatunek ten należy do trudnej do oznaczania grupy borowików o czerwonych porach u dojrzałych owocników. Przy ich oznaczaniu konieczne jest między innymi, sprawdzenie barwy miąższu, sinienia na przekroju poprzecznym i barwy kapelusza u egzemplarzy w różnym wieku.
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Rubroboletus rubrosanguineus (Cheype) Kuan Zhao et Zhu L. Yang • Boletus rubrosanguineus Cheype[🔉 bō·lē·tus *] • (pl) krwistoborowik świerkowo-jodłowy
bōlētus, -i(lat., subst., m)
— nazwa najsmaczniejszego grzyba u Rzymian;
nie jest jasne o jaki gatunek chodziło, prawdopodobnie był to muchomor cesarski (Amanita caesarea)
ID na żółtym tle to oznaczenie zweryfikowane przez kustosza GRej, pozostałe oczekują na weryfikację.
Fotografie oznaczone [z wątku] są automatycznie pobrane z wątku bio-forum.pl wskazanego we wpisie; aby upewnić się które odnoszą się do wpisu, należy zajrzeć do wątku.
ID 183 934
oznaczenie: Boletus rubrosanguineus;
lokalizacja: W Zubrzyca Górna, pow. nowotarski, woj. małopolskie, DG27; data zbioru: 22 lip 2010;
sielisko, podłoże, sposób wzrostu: górski las iglasty świerkowo - jodłowy, na ziemi w mchu, kilka owocników na pow ok 2 m2;
leg. det. Joanna Gądek; eksykat: TAK, wyślę do Ani Kujawy; uwagi: fot.402046 fot.402047 fot.402048 fot.402049 fot.402050 [notatka: nie] [fotografie: tak];
402046
402047
402048
402049
402050
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji