grzyby.pl
Fungi » Div.Basidiomycota » subDiv.Agaricomycotina » Cl.Tremellomycetes » subCl.Tremellomycetidae » Ord.Tremellales » Fam.Phaeotremellaceae » Phaeotremella »

Phaeotremella foliacea (Pers.) Wedin, J.C. Zamora & Millanes

trzęsak listkowaty, Brown Witch's Butter /en/
Tremella foliacea Pers. [główna w czekliście]
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Phaeotremella foliacea (trzęsak listkowaty)
na pniu młodego martwego dębu lub klonu, na wysokości kilkadziesiąt cm; 19.09.1998, Dolny Śląsk, okolice Obornik Śląskich; copyright © by Marek Snowarski
Phaeotremella foliacea (trzęsak listkowaty)
Phaeotremella foliacea (trzęsak listkowaty)
Phaeotremella foliacea (trzęsak listkowaty)

owocnik

Owocnik cynamonowobrązowy z cielistym odcieniem, jaśniej lub ciemniej brązowy z fioletowym odcieniem; nieregularnie kulisty do spłaszczonego, 50-150 mm szerokości i 12-50 mm wysokości; powierzchnia z początku mózgowato pofałdowana potem płatowata, listki nieregularne, pozwijane, pozrastane a ich brzegi zaokrąglone. Zarodniki tworzą się na całej powierzchni owocnika.

Miąższ galaretowaty; przeświecający. Wilgotny miękki, podsuszony chrząstkowy, suchy rogowaty. Zapach i smak nie wyróżniają się.Owocnik cynamonowobrązowy z cielistym odcieniem, jaśniej lub ciemniej brązowy z fioletowym odcieniem; nieregularnie kulisty do spłaszczonego, 50-150 mm szerokości i 12-50 mm wysokości; powierzchnia z początku mózgowato pofałdowana potem płatowata, listki nieregularne, pozwijane, pozrastane a ich brzegi zaokrąglone. Zarodniki tworzą się na całej powierzchni owocnika.

space

Fruitbody cinnamon-brown with flesh-couloured tint, light to dark brown with a violet tint; irregularly globose to flat, 50-150 mm across and 12-50 mm high; surface initially cerebrally undulating, later with warts, blades irregular, folded, fused and with round edges. Spores produced on the whole surface of the fruitbody.

Flesh jelly-like. Soft when wet, on drying gristly, dry corneous. Smell and taste indistinct

Fruitbody cinnamon-brown with flesh-couloured tint, light to dark brown with a violet tint; irregularly globose to flat, 50-150 mm across and 12-50 mm high; surface initially cerebrally undulating, later with warts, blades irregular, folded, fused and with round edges. Spores produced on the whole surface of the fruitbody.

space

zarodniki

Wysyp zarodników biały, kremowy, blado żółty. Zarodniki jajowate do kulistych, gładkie, bezbarwne, nieamyloidalne, 9-12 x 8-10 µm. Wysyp zarodników biały, kremowy, blado żółty. Zarodniki jajowate do kulistych, gładkie, bezbarwne, nieamyloidalne, 9-12 x 8-10 µm.
Spore print white, creamy, pale yellow. Spores oval to globose, hyaline, inamyloid, 9-12 x 8-10 µm.
Spore print white, creamy, pale yellow. Spores oval to globose, hyaline, inamyloid, 9-12 x 8-10 µm.

występowanie

Jest w czekliście.[105]
Thaxterogaster purpurascens (zasłonak purpurowiejący)
GREJ: ID93517 (© autora fot.)
Dość rzadki. Na martwym drewnie drzew liściastych (buk, dąb, brzoza, klon, czeremcha). Przez cały rok, ale głównie w chłodniejszej porze, od października do czerwca. Prawdopodobnie pasożytuje na grzybni resupinatowych grzybów rozkładających drewno.

Not common. Whole year on dead wood of hardwood: beech, oak, birch, maple. Probably parasitic on crust fungi.Dość rzadki. Na martwym drewnie drzew liściastych (buk, dąb, brzoza, klon, czeremcha). Przez cały rok, ale głównie w chłodniejszej porze, od października do czerwca. Prawdopodobnie pasożytuje na grzybni resupinatowych grzybów rozkładających drewno.

space

Statusy czerwonej listy. [125]: I–o niekreślonym zagrożeniu

jadalne czy trujące? 🟡🟢

Jadalny. Na surowo jak sałatka[1], ale nic szczególnego pod względem smaku i ze względów sanitarnych surowych grzybów nie należy jadać; można zmniejszyć ryzyko sanitarne przez sparzenie.[134]Jadalny. Na surowo jak sałatka[1], ale nic szczególnego pod względem smaku i ze względów sanitarnych surowych grzybów nie należy jadać; można zmniejszyć ryzyko sanitarne przez sparzenie.[134]
Inedible. Some sources say that could be eaten but because of low culinary value there is no reason to do it.
Inedible. Some sources say that could be eaten but because of low culinary value there is no reason to do it.
Trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica) tworzy mniejsze owocniki od prawie bezbarwnych do jaskrawych złotożółtych i pomarańczowych.

Kisielnica karmelowata (Exidia saccharina) ma podobną barwę. Rośnie na drewnie drzew iglastych. Powierzchnia listków jest delikatnie gruczołowato nakrapiana.

Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) - różni się uchowatym kształtem, ma bardziej zwartą, elastyczną konsystencję, rośnie głównie na bzie czarnym.Trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica) tworzy mniejsze owocniki od prawie bezbarwnych do jaskrawych złotożółtych i pomarańczowych.

space

Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) - różni się uchowatym kształtem, ma bardziej zwartą, elastyczną konsystencję, rośnie głównie na bzie czarnym.

trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica) creates smaller fruitbodies, from colorless to bright golden-yellow and orange.

kisielnica karmelowata (Exidia saccharina) has similar colour. It grows on conifer wood. Surface of blades slightly glandularly spotted.

uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) differs in ear-like shape and more solid, elastic consistency. It grows mainly on elder.

trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica) creates smaller fruitbodies, from colorless to bright golden-yellow and orange.

space

uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) differs in ear-like shape and more solid, elastic consistency. It grows mainly on elder.

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20080406.96702.ah - Phaeotremella foliacea (trzęsak listkowaty); okolice Królika Polskiego
080406-96702
leg. Anna Hreczka
/okolice Królika Polskiego/ #3