| ||||
| ||||
|
Kapelusz płowy, pomarańczowobrązowy lub bladocielisty; 3 – 12 cm średnicy, młody wypukły, następnie płaski do wklęsłego; brzeg cienki, początkowo podwinięty, u starszych okazów faliście powyginany; powierzchnia gładka, umiarkowanie lepka; wyschnięta błyszcząca; skórka trudno oddziela się od miąższu; w dotyku wyraźnie elastyczny.
Miąższ białawy, żółtawy, brązowawy; nieco błękitniejący; bardzo elastyczny; zapach i smak słabe.
zarodniki
Wysyp zarodników żółtooliwkowy. Zarodniki gładkie, elipsoidalne, 7 – 13 x 3 – 5 µm.
Spore print yellow-olive. Spores ellipsoid, smooth, 7 – 13 x 3 – 5 µm.
występowanie
Bardzo pospolity. Owocniki wyrastają pod dwuigielnymi sosnami, na ubogich piaszczystych glebach, porośniętych wrzosem, na obrzeżach lasów. Zwykle masowo w grupach i kępkach złożonych z pozrastanych owocników. Od czerwca do października.
Very common. Summer-fall, often gregarious in large quantity under Pinus sylvestris, on poor, sandy soils.
wartość
Grzyb jadalny, ale nie ceniony z uwagi na gąbczasty, elastyczny, gumowaty miąższ. Podczas gotowania i suszenia przebarwia charakterystycznie na czerwono-fioletowo, buraczkowo-fioletową, a w marynacie zachowuje miedziannoczerwoną barwę. Nietypowa barwa może odstraszać od jego jedzenia.
Edible of moderate quality because of elastic flesh.