| ||||
| ||||
|
owocnik
Pory duże, nieregularne, kanciaste; żółtawe, z wiekiem oliwkowo brązowawe. Rurki krótkie, tej samej barwy; przyrośnięte lub zbiegające.
Trzon barwy kapelusza; krótki, 50-100 x 5-20 mm, równogruby; gładki i matowy; bez pierścienia.
Miąższ białawy, żółtawy, brązowawy; nieco błękitniejący; bardzo elastyczny; zapach i smak słabe.Kapelusz płowy, pomarańczowobrązowy lub bladocielisty; 3-12 cm średnicy, młody wypukły, następnie płaski do wklęsłego; brzeg cienki, początkowo podwinięty, u starszych okazów faliście powyginany; powierzchnia gładka, umiarkowanie lepka; wyschnięta błyszcząca; skórka trudno oddziela się od miąższu; w dotyku wyraźnie elastyczny.
Miąższ białawy, żółtawy, brązowawy; nieco błękitniejący; bardzo elastyczny; zapach i smak słabe.
Pileus dingy-ocher, orange-brown, pale flesh colour; 30-120 mm broad, at first convex, place in age; margin acute, at first incurved, undulating in age; surface smooth, slimy, dry shining; cuticle difficult to peel; elastic.
Pores wide, irregular, angled; yellow, greenish in age. Tubes same colour; adnate to decurrent.
Stipe same colour as pileus; short, 50-100 x 5-20 mm, equal; smooth and dull; without annulus.
Flesh whitish, yellowish, brownish; slightly staining blue when cut; very elastic; taste and odour weak.