jadalnydopuszczony do obrotu

Suillus bovinus (L.: Fr.) Kuntze

maślak sitarz (potocznie: sitak)
na stronie — owocnik · zarodniki · występowanie · wartość · znaleziska
Suillus bovinus (maślak sitarz)

23.10.2004, lasy milickie; copyright © by Marek Snowarski

Suillus bovinus (maślak sitarz)

Suillus bovinus (maślak sitarz)

Suillus bovinus (maślak sitarz)

las mieszany dąb/świerki/sosny

Suillus bovinus (maślak sitarz)

w mchu, pod sosną

Suillus bovinus (maślak sitarz)

w młodniku sosnowym

owocnik

Suillus bovinus (maślak sitarz)

Suillus bovinus (maślak sitarz)

Kapelusz płowy, pomarańczowobrązowy lub bladocielisty; 3-12cm średnicy, młody wypukły, następnie płaski do wklęsłego; brzeg cienki, początkowo podwinięty, u starszych okazów faliście powyginany; powierzchnia gładka, umiarkowanie lepka; wyschnięta błyszcząca; skórka trudno oddziela się od miąższu; w dotyku wyraźnie elastyczny.

space

Miąższ białawy, żółtawy, brązowawy; nieco błękitniejący; bardzo elastyczny; zapach i smak słabe.

space

zarodniki

Wysyp zarodników żółtooliwkowy. Zarodniki gładkie, elipsoidalne, 7-13 x 3-5 µm.

Spore print yellow-olive. Spores ellipsoid, smooth, 7-13 x 3-5 µm.

występowanie

Bardzo pospolity. Owocniki wyrastają pod dwuigielnymi sosnami, na ubogich piaszczystych glebach, porośniętych wrzosem, na obrzeżach lasów. Zwykle masowo w grupach i kępkach złożonych z pozrastanych owocników. Od czerwca do października.

Very common. Summer-fall, often gregarious in large quantity under Pinus sylvestris, on poor, sandy soils.

wartość

Grzyb jadalny, ale nie ceniony z uwagi na gąbczasty, elastyczny, gumowaty miąższ. Podczas gotowania i suszenia przebarwia charakterystycznie na czerwono-fioletowo, buraczkowo-fioletową, a w marynacie zachowuje miedziannoczerwoną barwę. Nietypowa barwa może odstraszać od jego jedzenia.

Edible of moderate quality because of elastic flesh.
znalezisko 20041023.5.04 - Suillus bovinus (maślak sitarz); lasy milickie

6f · 20041023.5.04
/lasy milickie/