grzyby.pl

Fomes fomentarius (L.) Fr.

hubiak pospolity, Hoof Fungus, Tinder Fungus /en/
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Fomes fomentarius (hubiak pospolity)
pokrój
Fomes fomentarius (hubiak pospolity)
na leżącej kłodzie brzozowej
Fomes fomentarius (hubiak pospolity)
góra-dół nie są obojętne; po obróceniu kłody, nowe owocniki wyrosły na hymenoforze starego o innej orientacji

kapelusz

Łatwa do rozpoznania duża, klasyczna huba wyrastająca na drzewach liściastych, głównie bukach. Powierzchnia szara, strefa wzrostu orzechowa, pory białawe, szarobiałe.
Fomes fomentarius (hubiak pospolity)
przekrój
Fomes fomentarius (hubiak pospolity)
pory
Owocniki duże, przyrośnięty bokiem, kopytowaty, nieraz bardzo gruby, 100-300(500) mm szerokości i 100-150(250) mm grubości; powierzchnia pofałdowana, z widocznymi koncentrycznymi strefami kolejnych przyrostów; barwa zmienna z czasem, stare części szare, szarawoczarne z kremowymi, brązowymi lub kasztanowymi pręgami; skorupa wierzchnia (krusta) 1-3 mm grubości, początkowo aksamitna, potem naga, niepękająca; brzeg tępy, w okresie wzrostu odznaczający się jaśniejszą lub ciemniejszą barwą: czerwonobrunatną, orzechowobrunatną oraz ciemnej barwy pręgowaniem. W miejscu przyrośnięcia owocnika do podłoża widać białawą, żyłkowaną grzybnię.

space

Miąższ ±jasny, początkowo jasnobrązowy, z wiekem ±ciemniejacy, o grubości do 30 mm, miękko korkowaty lub włóknisty, koncentrycznie strefowany, a w pobliżu nasady owocnika o gruboziarnisto-granulowanej strukturze (cecha b. charakterystyczna, odróżniająca od innych podobnych wielkoowocnikowych hub). Zapach przyjemny, grzybowy. Smak gorzki.

space

zarodniki

Wysyp zarodników jasnocytrynowy. Zarodniki elipsoidalno-wrzecionowate, gładkie, bezbarwne 15-20 x 5-7 µm.
Spore print light lemmon-yellow. Spores ellipsoid-fusiform, smooth, hyaline, 15-20 x 5-7 µm.

występowanie

Jest w czekliście. [105]
Pospolity na niżu i w niższych położeniach górskich. Owocniki są wieloletnie i wyrastają głównie na pniach buków i brzóz oraz innych drzew liściastych, rzadko na iglastych; zarówno na żywych jak i na martwych drzewach.
Common. Fruitbodies are perennial and appears on live and dead hardwood trees, usually on beech and birches, also on other hardwoods and rarely on conifers.

jadalne czy trujące? 🟡

Niejadalny.

space

Odpowiednio spreparowany miąższ (trama) owocnika (nasycone chemikaliami) służyły w dawnych czasach jako "hubka do krzesania ognia". Łatwo się zajmował od iskry i tlił.

Inedible. Import becouse is widespread and causes White Spongy Trunk Rot, Heart Rots. In old times specially prepared trama of this fungi was used as tinder. It easily started to burn from sparks.

uwagi

Fomitopsis pinicola (pniarek obrzeżony)
Fomitopsis pinicola (pniarek obrzeżony) · na pniaku świerkowym
Phellinus igniarius (czyreń ogniowy)
Phellinus igniarius (czyreń ogniowy) · na pniu żywej wierzby, las łęgowy
Ganoderma applanatum (lakownica spłaszczona)
Ganoderma applanatum (lakownica spłaszczona) · na leżacej kłodzie (olszy?), w korycie strumienia
Inne pospolite duże kopytowane huby: pniarek obrzeżony (Fomitopsis pinicola) może być dość podobny gdy mam doczynienia ze starymi, zszarzałymi okazami; gdy przyrasta to jego brzeg jest od białego przez żółty do czerwonobrązowego, stara część jest ciemnobrązowa do czarnej, różni się zdecydowanie barwą miąższu - jest ona jasna i specyficznym kwaskowatym zapachem.

space

Cieńsze owocniki ma lakownica spłaszczona (Ganoderma applanatum) są one zwykle rdzawobrązowo opylone przez zarodniki, rurki są poprzerastane białawą grzybnią.

space

wybrane okazy · selected collections

#5
02 09 21 - 10
leg. Marek Snowarski
/Kotlina Kłodzka, Krowiarki/
#3
05 09 25 - 1
/okolice Jawora/
#9
05 07 26 - 1
/Kołobrzeg Podczele/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
  • Breitenbach J., Kraenzlin F., 1986 — Fungi of Switzerland 2 - Non gilled fungi [26II]
  • Wojewoda W., 2003 — Checklist of polish larger basidiomycetes. [105]
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji