| ||||||
|
Pory drobne (4-5 na mm), okrągłe, młode białe, suche bladożółtawe. Świeże pory pod naciskiem natychmiast brązowieją, zmiana zabarwienia jest utrwalona przez wysuszenie grzyba. Zjawisko to umożliwia wykonywanie rysunków np. przy pomocy cienkiego patyczka stąd angielska nazwa zwyczajowa Artist's Conk. Rurki wielowarstwowe, grubość warstwy 8-25 mm, brązowe lub rdzawobrązowe. Poszczególne warstwy rurek są oddzielone warstwą tkanki płonnej.
Miąższ jednorodny, korkowaty, elastyczny; przy rozrywaniu filcowato-korkowaty, grubości do 60 mm, młody biały, potem cynamonowobrązowy do ciemnobrązowego, z białymi przerostami grzybni. Zapach grzybowy, smak gorzkawy i lekko piekący. Pod wpływem KOH miąższ, rurki i pory czernieją.
Sporocarps large, perennial; rather flattened, sessile, usually rounded in shape, 100-200 (600) mm broad and 70-70 mm thick, with quite acute margin; surface dull, irregular, wrinkled and more or less distinctly zonated; at growing margin pale brown to white, above red-brown, brown, in age grey-brown to grey, colour changing in age and when wet; crust hard, cracking when heavily pressed, ca. 1 mm thick. During spore producing period cap surface with distinct layer of fresh, cacao-brown spores.
Pores minute, 4-5 per mm, rounded, young white, quickly bruising brown when pressed, pale yellowish when dried. Tubes multi-layered, with sterile trama between layers (could be seen on photograph in this paragraph), 8-25 mm thick in layer, brow to rust-brown.
Flesh corky, elastic, up to 60 mm thick, young white, then cynamon-brwon to dark brown, with white mycelium patches. Odour fungoid, taste bitterlish and slightly hot. With KOH flesh, tubes and pores blackening.Owocnik duży, wieloletni, zazwyczaj dość spłaszczony, bocznie szeroko przyrośnięty do podłoża, w zarysie mniej więcej półkolisty, 100-200 (600) mm szerokości i 20-70 mm grubości, brzeg dość ostry; powierzchnia matowa, nierówna, garbkowata i mniej lub bardziej wyraźnie koncentrycznie strefowana; w strefie przyrostu na brzegu jasnobrązową lub biała, poza nią czerwonobrązowa, brązowa, z wiekiem szarobrązowa do szarej, barwa zmienna z wiekiem i stopniem uwilgocenia; skórka uginająca się i pękająca przy silnym nacisku, grubości 1 mm. W okresie zarodnikowania powierzchnia kapelusza jest pokryta grubą warstwą zarodników i wygląda jak posypana kakaem.
Pory drobne (4-5 na mm), okrągłe, młode białe, suche bladożółtawe. Świeże pory pod naciskiem natychmiast brązowieją, zmiana zabarwienia jest utrwalona przez wysuszenie grzyba. Zjawisko to umożliwia wykonywanie rysunków np. przy pomocy cienkiego patyczka stąd angielska nazwa zwyczajowa Artist's Conk. Rurki wielowarstwowe, grubość warstwy 8-25 mm, brązowe lub rdzawobrązowe. Poszczególne warstwy rurek są oddzielone warstwą tkanki płonnej.
Miąższ jednorodny, korkowaty, elastyczny; przy rozrywaniu filcowato-korkowaty, grubości do 60 mm, młody biały, potem cynamonowobrązowy do ciemnobrązowego, z białymi przerostami grzybni. Zapach grzybowy, smak gorzkawy i lekko piekący. Pod wpływem KOH miąższ, rurki i pory czernieją.