jadalnyGREJ

Boletus impolitus Fr.

borowik płowy
Boletus suspectus Krombh.
na stronie — opis · cechy mikroskopowe · występowanie · wartość · uwagi

opis

Kapelusz płowy do płowobrązowego, w miejscach uszkodzonych przebarwia się rdzawobrązowawo; powierzchnia zamszowato-jedwabista i ziarnisto kropkowana; 50-200 mm średnicy, początkowo półkulisty, z wiekiem wypukły do poduszkowatego.

space

Pory początkowo cytrynowożółte, z wiekiem złotożółte, u starych okazów z zielonkawym lub oliwkowym odcieniem; uszkodzone nie przebarwiają się; drobne.

space

Miąższ białawy do jasnocytrynowego; nad rurkami i w na obwodzie trzonu ciemniejszy - cytrynowy, niezmienny. W trzonie nieco włóknisty. Zapach kwaskowaty, nieco karbolowy (fenolowy, apteczny). Smak łagodny.

space

cechy mikroskopowe

Zarodniki elipsoidalno-wrzecionowate, gładkie, jasnożółte, 10-14 × 4-6 µm.

występowanie

W Polsce rzadki. Owocniki pojawiają się latem i jesienią pod dębami i bukami, w świetlistych lasach liściastych.

wartość

Grzyb jadalny.

uwagi

W czekliście [105] łączony razem z borowikiem kruchym (Boletus fragrans) do jednego taksonu - borowik płowy (Boletus impolitus)
nie ma tej fotografii (w tabeli Fotografie) /gatunki/Boletus_fragrans.htm

Borowik kruchy (Boletus fragrans) odróżnia się ciemniejszym, brązowym kapeluszem i błękitniejącym miąższem.

W drobniejszym ujęciu borowik płowy (Boletus impolitus) (tj. o niezmiennym miąższu i jaśniejszym płowo-brązowym kapeluszu) jest dzielony na dwa gatunki:

space

Boletus depilatus o garbkowato-bruzdowanej powierzchni kapelusza i z kulistymi komórkami skórki kapelusza (struktura "hymeniform").