jadalnyGREJ

Boletus fragrans Vittad.

borowik kruchy
na stronie — opis · cechy mikroskopowe · występowanie · wartość · uwagi

opis

Kapelusz ciemnobrązowy, przy brzegu jaśniejszy; powierzchnia delikatnie zamszowa; 60-120 mm średnicy, początkowo półkulisty, z wiekiem poduszkowatego i następnie spłaszczony.

space

Pory jasnożółte do chromowożółtych; uszkodzone tylko lekko brązowieją; drobne, okrągławe.

space

Miąższ białawy do kremowego; nad rurkami i w na obwodzie trzonu ciemniejszy - żółty, pod skórką kapelusza brązowoczerwonawy, u młodych owocników na powierzchni cięcia jasno błękitniejący. Zapach nieznaczny. Smak w pierwszej chwili gorzki, potem łagodny.

space

cechy mikroskopowe

Zarodniki elipsoidalno-wrzecionowate, gładkie, ochrowożółte, 10-14 × 4-5 µm.

występowanie

W Polsce rzadki. Owocniki pojawiają się latem i na początku jesieni pod dębami, w świetlistych lasach liściastych.

wartość

Grzyb jadalny.

uwagi

W czekliście [105] łączony razem z borowikiem płowym (Boletus impolitus) do jednego taksonu - borowik płowy (Boletus impolitus)
nie ma tej fotografii (w tabeli Fotografie) /gatunki/Boletus_impolitus.htm

Borowik płowy (Boletus impolitus) odróżnia się jaśniejszym, ochrowobrązowym kapeluszem i niezmiennym miąższem.

W drobniejszym ujęciu borowik płowy (Boletus impolitus) (tj. o niezmiennym miąższu i jaśniejszym płowo-brązowym kapeluszu) jest dzielony na dwa gatunki:

space

Boletus depilatus o garbkowato-bruzdkowanej powierzchni kapelusza i z kulistymi komórkami skórki kapelusza (struktura "hymeniform").