|
Blaszki początkowo jasne, nieco brązowawe, dojrzałe prawie oliwkowobrązowe, gęste, wykrojone z ząbkiem.
Trzon białawy, z zanikającą z wiekiem skórzastą osłoną pod kapeluszem, poniżej mączyście oprószony i włóknisty; 40-100 x 5-15 mm, cylindryczny, smukły, czasem wygięty; podstawa zgrubiała i zwykle z białymi ryzomorfami; w środku z wąskim kanałem.
Miąższ białawy, miękki; zapach i smak mąki (czasem nieco przypominający kakao).Kapelusz jasny, słabo higrofaniczny, białawy, brudno białożółty, koloru kawy z mlekiem, w centrum często żółtawy, suchy jaśniejszy; 30-60 (80) mm średnicy; powierzchnia gładka, naga, niekiedy popękana lub z łuseczkami lub włókienkami; początkowo półkulisty, potem wypukły do rozpostartego ze słabym garbkiem; miąższ w kapeluszu cienki, kruchy, na brzegu często resztki osłony.
Trzon białawy, z zanikającą z wiekiem skórzastą osłoną pod kapeluszem, poniżej mączyście oprószony i włóknisty; 40-100 x 5-15 mm, cylindryczny, smukły, czasem wygięty; podstawa zgrubiała i zwykle z białymi ryzomorfami; w środku z wąskim kanałem.
Lamellae at first light, slightly brownish, at maturity almost olive-brown, close, notched.
Stipe whitish, with evanescent membranous veil under the cap, below mealy pruinose and fibrous; 40-100 x 5-15 mm, cylindrical, slender, sometimes bent; base clavate and usually with white rhizomorphs ; with a narrow channel inside.
Flesh whitish, soft; odour and taste farinaceous (sometimes also reminding of cocoa).
Stipe whitish, with evanescent membranous veil under the cap, below mealy pruinose and fibrous; 40-100 x 5-15 mm, cylindrical, slender, sometimes bent; base clavate and usually with white rhizomorphs ; with a narrow channel inside.
zarodniki
jadalne czy trujące? 🟢
gatunki podobne
Polówka błotna (Agrocybe paludosa) tworzy owocniki w miejscach wilgotnych, na torfowiskach, podmokłych łąkach.Jest to gatunek bardzo zmienny. Owocniki polówki popękanej (Agrocybe dura) są większe, o bardziej zwartym miąższu, wyrastają w suchych miejscach poza lasami na łąkach, w parkach i ogrodach; powierzchnia kapelusza jest zwykle popękana na poletka; ich zarodniki są większe, ponad 10 µm długości.
nomenklatura, etymologia
ℹ️
⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Nazwa rodzaju złożona z greckich agro (pole) i kybe (głowa). Nawiązanie do występowania wielu gatunków na otwartej przestrzeni i wypukłego kształtu kapelusza.