| |||
|
owocnik
Blaszki początkowo (tuż przed otwarciem kapelusza lub wkrótce po) żyworóżowe, dojrzałe czekoladowobrązowe; wąskie, wolne; ostrze gładkie, tej samej barwy lub nieco jaśniejsze.
Trzon biały, brązowiejący z wiekiem; 50-80 × 10-25 mm, cylindryczny, u podstawy nieco zwężony lub zaostrzony, nie dłuższy lub nieznacznie dłuższy niż średnica kapelusza; powierzchnia włóknista do drobno kłaczkowatej. Pierścień błoniasty, zwisający, słaby, delikatny, zanikający.
Miąższ biały, na cięciu powoli i słabo różowiejący. Zapach przyjemny, grzybowy, nie anyżowy; smak przyjemny, korzenny. Otarta powierzchnia owocnika nie zmienia zabarwienia. Reakcja Schaeffera negatywna lub słabo pomarańczowa na skórce kapelusza, u podstawy trzonu pomarańczowa. Brak reakcji z KOH na skórce kapelusza, w podstawie trzonu pomarańczowa.Kapelusz biały, stary z brązowym odcieniem; 50-120 mm średnicy, początkowo półkulisty, z wiekiem wypukły i w końcu rozpostarty; brzeg długo podwinięty, młody ze zwieszającymi się fragmentami osłony; powierzchnia gładka i lśniąca, satynowa, z wiekiem czasem słabo spękana na drobne, przylegające nieco szarzejące lub szarobrązowe łuseczki. Miejsca uciśnięte nie żółkną lub jedynie nieznacznie.
Trzon biały, brązowiejący z wiekiem; 50-80 × 10-25 mm, cylindryczny, u podstawy nieco zwężony lub zaostrzony, nie dłuższy lub nieznacznie dłuższy niż średnica kapelusza; powierzchnia włóknista do drobno kłaczkowatej. Pierścień błoniasty, zwisający, słaby, delikatny, zanikający.