przewodnik grzybiarza

na stronie — niezbędnik grzybiarza

niezbędnik grzybiarza

Pełny Atlas grzybów Polski grzyby.pl liczy grubo ponad tysiąc gatunków grzybów. To znacznie więcej niż potrzeba do szczęścia grzybiarza, który zbiera kilka do kilkudziesięciu gatunków pospolitych grzybów jadalnych.

Na tej stronie, w atlasie-przewodniku Grzybiarza znajdziesz je wszystkie. Do tego niezbędne minimum praktycznych informacji, o odróżnianiu poszczególnych grzybów jadalnych od trujących.

Amanita phalloides (muchomor zielonawy)
muchomor zielonawy (Amanita phalloides) · "muchomor sromotnikowy" jest przyczyną niemal wszystkich śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce
Jeśli ktoś w to jeszcze wierzy, to niestety bzdurą są wszelkie potoczne "prawdy", że grzyby trujące można odróżnić od jadalnych na podstawie jednej cechy jak: zmiana barwy, smak, zapach, ciemnienie przy obgotowywaniu itd. Jedyna skuteczna metoda to poznanie tych kilku - kilkunastu zbieranych gatunków ...

1. ... no i jest jedna droga nieco na skróty. Działająca prosta reguła: Wśród grzybów z rurkami pod spodem kapelusza (potocznie: "z gąbką") nie ma w Polsce grzybów silnie trujących, są co najwyżej niejadalne z powodu smaku lub mogące, w niesprzyjających okolicznościach, wywołać wymioty i biegunkę. No i mitem są trujące borowiki szatańskie (o tym szerzej na stronie o grzybach rurkowych).

2. Druga informacja do zapamiętania: Wśród grzybów z blaszkami pod spodem kapelusza są gatunki jadalne, niejadalne, trujące i śmiertelnie trujące:

grzyby trujące - to może zabić (poznaj, nie bój się!)

3. Trzecia: Pamiętać trzeba, że każdy grzyb zjedzony na surowo, niedogotowany lub nadpsuty, może wywołać zatrucie, wymioty, biegunkę. Tak samo może być w przypadku indywidualnego uczulenia.

Aby pewnie wiedzieć co to są grzyby rurkowe zapoznaj się:

elementarz budowy grzybów (na co patrzeć aby rozpoznawać gatunki)

Poza tym: