jadalnydopuszczony do obrotuGREJ

Tuber brumale Vittad. (1831)

trufla zimowa
na stronie — opis · zarodniki · występowanie · wartość

opis

Owocniki bulwiaste, często nieregularne, 20-60(100) mm średnicy. Powierzchnia szarobrązowa do ciemnobrązowej, wilgotna prawie czarna, pokryta 4-6-kątnymi, szerokimi brodawkami. Wnętrze szare, dojrzałe szaroczarne, wysuszone prawie czarne, z białoszarymi żyłkami. Zapach silny, przyjemny, owocowy.

zarodniki

Worki zwykle 3-4-zarodnikowe, rzadziej 2-zarodnikowe, wyjątkowo 1-zarodnikowe. Zarodniki elipsoidalne, w miarę dojrzewania brudnobrązowe, powierzchnia z kolcami długimi na 2-4 µm, większość zarodników o wymiarach 20-33 × 16-25 µm.

występowanie

W lasach dębowych i bukowych, na glebie zasobnej w węglan wapnia i nieco okrytej ściółką. Owocniki osiągają dojrzałość od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Występuje głównie w rejonie śródziemnomorskim, najdalej wysunięte na północ stanowiska siegają do 52. równoleżnika, w Polsce do tej pory nie znaleziono jego stanowisk. 52. równoleżnik to nieco poniżej linii Terespol-Warszawa-Leszno-Gubiń.

wartość

Grzyb jadalny. Dla swojego aromatu wysoko ceniony jako przyprawa. W Polsce dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa. W handlu tak samo traktowany jak trufla czarnozarodnikowa (Tuber melanosporum).