Owocniki konsolowate, przyrośnięte bokiem, półkuliste do nerkowatych, pojedyncze lub zrośnięte po kilka w dachówkowate skupienia, 30-60 × 40-100 x 5-10 mm; górna powierzchnia obficie, dość długo, szczeciniasto-filcowato owłosiona (włoski 4-5.5 mm długości); biaława z wiekiem ciemnieje, szara, popielata, izabelowata, rudawa, dymnoszara, kremowa, ochrowa, żółtobrązowawa, może być zazieleniona od rozwijających się pomiędzy włoskami glonów; powierzchnia nierówna, koncentrycznie pręgowana lub żłobkowana; brzeg ostry lub ±tępy; nierówny, falisty, karbowany do płatowanego; zwykle ciemniejszy i od spodu płonny; u starszych egzemplarzy wyłysiały.
Miąższ 3-5(7) mm grubości, biały, wysychając żółknie, jednorodny, elastyczny, skórzasty, z wiekiem twardnieje. Zapach lekko anyżowy; smak nieco gorzki.
Sporocarps bracketlike, sessile, hemispherical to reniform, single or several concrescent in the form of overlapping shelves, 30-60 × 40-100 x 5-10 mm; upper surface densely, quite long, strigose-tomentose (hairs 4-5.5 mm long); whitish with age darkens, grey, ashen-coloured, reddish, smoke-grey, cream-coloured, ochraceous, yellow-brownish, may become green due to algae presence in the hairs; surface uneven, concentrically striate or grooved; margin acute or ±obtuse; uneven, undulating, crenate to lobed; usually darker and with a sterile underside; in mature specimens glabrous.
Flesh 3-5(7) mm thick, white, on dying yellowing, homogeneous, elastic, membranous, with age hardens. Smell slightly anise; taste somewhat bitter.