owocnik
Blaszki kremowe do jasnoochrowych.
Trzon biały, bez czerwonego nalotu, żółknący lub płowiejący u postawy; 40-115 x 15-32 mm.
Miąższ biały, przebarwiający się płowo, w kapeluszu gruby, jędrny; zapach przypominający ryby (trimetyloamina) wyraźny, u świeżych i młodych okazów nieznaczny, najlepiej wyczuwalny po ogrzaniu owocnika przez kilkanaście sekund w dłoni, w podstawie trzonu, podczas suszenia bardzo intensywny, odpychający. Smak łagodny.
Z FeSO4 miąższ szybko przybiera barwę zieloną. Z wodą anilinową czerwony.Kapelusz brudnoczerwony, brązowordzawy, kakaowy, silnie odbarwiający się do płowego i żółtawego, na brzegu pozostaje wtedy różowy; do 140 mm średnicy, masywny (większy od gołąbek śledziowy (Russula xerampelina); brzeg zaokrąglony, dojrzały krótko karbowany; skórka matowa, przyrośnięta, daje się oderwać tylko na brzegu.
Trzon biały, bez czerwonego nalotu, żółknący lub płowiejący u postawy; 40-115 x 15-32 mm.
Z FeSO4 miąższ szybko przybiera barwę zieloną. Z wodą anilinową czerwony.