|
Blaszki białe z wiekiem mięsnoróżowe; gęste, szerokie na 6-12 mm, brzuchate, wolne.
Trzon cylindryczny, wygięty, 30-80 x 6-12 mm; podstawa zwykle rozszerzona; biały, czasem z szarym albo szarozielonym tonami, zwłaszcza w podstawie trzonu; powierzchnia gładka, podłużnie włókienkowata; wnętrze pełne, gąbczaste; kruchy.
Miąższ biały, zapach i smak słabe, nieokreślone lub przypominające rzodkiew; kruchy, w kapeluszu cienki.Kapelusz srebrzystoszary do brązowawoszarego, jasny, z odcieniem niebieskim albo szarozielonym, w centrum ciemniejszy; 30-80 mm średnicy; stożkowaty, wypukły z wiekiem rozpostarty; powierzchnia gładka, naga, z wrośniętymi promienistymi ciemniejszymi włókienkami; brzeg ostry, wilgotny z nieco prześwitującymi blaszkami.
Trzon cylindryczny, wygięty, 30-80 x 6-12 mm; podstawa zwykle rozszerzona; biały, czasem z szarym albo szarozielonym tonami, zwłaszcza w podstawie trzonu; powierzchnia gładka, podłużnie włókienkowata; wnętrze pełne, gąbczaste; kruchy.
Lamellae white with age pink-flesh coloured; close, 6-12 mm broad, ventricose, free.
Stipe cylindric, bent, 30-80 x 6-12 mm; base usually enlarged; white, sometimes with grey or grey-green tones, especially at the stipe base; surface smooth, longitudinally fibrillose; inside solid, spongy; fragile.
Flesh white, odour and taste faint, indefinite or somewhat raphanoid; brittle, in the cap thin.
Stipe cylindric, bent, 30-80 x 6-12 mm; base usually enlarged; white, sometimes with grey or grey-green tones, especially at the stipe base; surface smooth, longitudinally fibrillose; inside solid, spongy; fragile.