| ||||
|
Blaszki o ostrzu czarnobrązowym, kontrastującym z resztą blaszki; początkowo białawe, z wiekiem różowo-brązowe; stosunkowo gęste, brzuchate, do 9 mm szerokości; przy trzonie wolne.
Trzon powierzchnia, zwłaszcza w dole trzonu, wzdłużnie ciemnobrązowo do czarno włókienkowatej na jasnoszarym lub jasnobrązowawym tle; 40-85 (120) × 5.5-11 mm, równogruby, z rozszerzoną postawą; pełny..
Miąższ białawo-szary. Zapach słodkawy, grzybowy. Smak grzybowy.
Barwa wysypu zarodników brązoworóżowa.Kapelusz ciemny, ciemnobrązowy, czarnobrązowy; powierzchnia gęsto włókienkowato-łuseczkowata, łuseczki grubsze w centrum kapelusza; 35-95 (120) mm średnicy, początkowo półkulisty, rozpościerający się z wiekiem do płaskiego, w centrum z niskim garbkiem lub brodawką; brzeg czasem wystaje poza blaszki.
Trzon powierzchnia, zwłaszcza w dole trzonu, wzdłużnie ciemnobrązowo do czarno włókienkowatej na jasnoszarym lub jasnobrązowawym tle; 40-85 (120) × 5.5-11 mm, równogruby, z rozszerzoną postawą; pełny..
Barwa wysypu zarodników brązoworóżowa.