|
Blaszki szerokości 10-15 mm, początkowo białawe, z wiekiem cynamonowobrązowe do rdzawobrązowych, średnio gęste, przyrośnięte; ostrze nierówne.
Trzon 50-120 x 15-30 mm; początkowo pękaty, potem cylindryczny, u podstawy rozszerzony i korzeniasty. U góry biały, u dołu cynamonowobrązowy. Powyżej łuskowatego, nietrwałego pierścienia gładki, poniżej z łuskami.
Miąższ niezmienny, biały, u podstawy trzonu nieco cynamonowobrunatny; zapach nieprzyjemny, smak mdły do gorzkiego.Kapelusz średnicy (40) 60-100 (200) mm, początkowo białawy, potem ochrowy do ochrowobrązowego z dużymi, przylegającymi, nieregularnymi, rzadkimi, białawymi, wełnistymi łuskami; wilgotny śluzowaty. Masywny, mięsisty, początkowo półkulisty, potem wypukły do spłaszczonego. Brzeg początkowo podwinięty; łuski wraz z resztkami osłony zwisają z brzegu kapelusza.
Trzon 50-120 x 15-30 mm; początkowo pękaty, potem cylindryczny, u podstawy rozszerzony i korzeniasty. U góry biały, u dołu cynamonowobrązowy. Powyżej łuskowatego, nietrwałego pierścienia gładki, poniżej z łuskami.
Lamellae 10-15 mm broad, at first whitish, with age cinnamon-brown to rusty-brown, moderately close, adnate; edges uneven.
Stipe 50-120 x 15-30 mm; initially ventricose, later cylindrical, at the base enlarged and rooting. At the apex white, at the base cinnamon-brown. Smooth above a fugacious squamulose ring, below the ring scaly.
Flesh unchanging, white, at the base slightly cinnamon-brown; odour unpleasant, taste insipid to bitter.
Stipe 50-120 x 15-30 mm; initially ventricose, later cylindrical, at the base enlarged and rooting. At the apex white, at the base cinnamon-brown. Smooth above a fugacious squamulose ring, below the ring scaly.