|
opis
Blaszki jasnobeżowe od mięsnobrązowych; rzadkie, szerokie; ostrze gładkie; szeroko przyrośnięte do nieco zbiegających na trzon.
Trzon czarno-brązowy, u samego szczytu wyraźnie jaśniejszy, do białawego; cienki (ale nie włosowaty, ma łatwo dostrzegalną grubość), 13-30 × 1 mm; powierzchnia matowa, delikatnie filcowata, zwłaszcza w górze z drobnymi, widocznymi pod lupą, włoskami; pusty, elastyczny.
Miąższ cienki; zapach nieprzyjemny, przypominające czosnek lub psującą się kapustę; smak łagodny.Kapelusz higrofaniczny, wilgotny mięsnobrązowy i lśniący, suchy beżowy i matowy; 8-17 mm średnicy, wypukły do płaskiego, w centrum zaklęśnięty; powierzchnia sucha, promieniście bruzdowana i pręgowana; brzeg ostry.
Trzon czarno-brązowy, u samego szczytu wyraźnie jaśniejszy, do białawego; cienki (ale nie włosowaty, ma łatwo dostrzegalną grubość), 13-30 × 1 mm; powierzchnia matowa, delikatnie filcowata, zwłaszcza w górze z drobnymi, widocznymi pod lupą, włoskami; pusty, elastyczny.
zarodniki
występowanie
jadalne czy trujące? 🟡
uwagi
Twardzioszek nalistny (Marasmius bulliardii) także wyrasta na igłach świerkowych - blaszki tego gatunku są połączone w kołnierzyk otaczający trzon.Szczetkostopek szpilkowy (Gymnopus androsaceus) często rośnie razem z tym gatunkiem, na ściółce z igieł świerkowych. Jego trzon jest nitkowaty - nie ma łatwo zauważalnej grubości i na całej długości jest brunatnoczarny; miąższ jest bezwonny.