niejadalnyGREJ

Choiromyces meandriformis Vittad.

piestrak jadalny
na stronie — opis · cechy mikroskopowe · występowanie · wartość · uwagi · znaleziska
Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny)

31.08.2005, Sucha Beskidzka; copyright © by Marek Snowarski

Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny)
Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny)
Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny)
Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny)
Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny)
Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny)
Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny)

opis

Owocniki podziemne, bulwiaste, mniej lub bardziej nieregularne, tak jak ziemniak. Wielkość zmienna, ale przeważnie duże, od kilku do kilkunastu centymetrów szerokości. Zewnętrzna okrywa jasna, kremowa, żółtobrązowawa, z różowym odcieniem, jasnobrązowa; bardzo cienka, związana ściśle z wnętrzem, gładka, często spękana na poletka.

space

Zapach o różnej intensywności, silniejszy podczas wysychania, w zależności od natężenia przypominający "zieleninę", gotowaną kukurydzę, silny aromatyczny do nieprzyjemnego mysiego. Smak łagodny, przyjemny.

space

cechy mikroskopowe

Worki maczugowate, z długimi trzonkami, 120-180 µm długości, z 8 zarodnikami.

space

występowanie

Mimo, że to grzyb podziemny to stosunkowo często jest dostrzegany z uwagi na to, że górna część bulwiastych owocników często wystaje ponad ziemię. Mają też bardzo duże rozmiary i jasną barwę więc stosunkowo łatwo można je wtedy zauważyć. Owocniki są znajdowane od lata do jesieni w różnych rodzajach lasów na glebach zasobnych, obojętnych lub zasadowych.

wartość

Z uwagi na znaczne podobieństwo do wysoko cenionej, jadalnej, trufli białej (Tuber magnatum) budzi nadzieję u znalazców lub może być używany jako fałszywka. Jest jednak bezwartościowy kulinarnie z uwagi na nieciekawy aromat oraz z uwagi na to, że na surowo jest trujący [133s301].

space

uwagi

Podobnie w zewnętrznym wyglądądzie jest trufla biała (Tuber magnatum), ma ona przeciętnie mniejsze owocniki, dojrzałe wnętrze jest czerwonawe z białymi żyłkami, smak i zapach przyjemne, nieco przypominające czosnek. Różnica mikroskopowa jest zasadnicza - worki liczą 1-3(4) zarodniki a te są pokryte siateczką o szerokich oczkach. Występuje tylko w rejonie śródziemnomorskim, w Włoszech w Piemoncie, stąd inna jej polska nazwa - trufla piemoncka.
znalezisko 20050831.1.05 - Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny); Sucha Beskidzka

29f · 20050831.1.05
/Sucha Beskidzka/

znalezisko 20040714.1.04 - Choiromyces meandriformis (piestrak jadalny); Siechnice

22f · 20040714.1.04
/Siechnice/