|
Blaszki Barwy kości słoniowej do bladożółtawych, z wiekiem tak jak kapelusz szarzeją i czernieją - poczynając od ostrzy. Pod naciskiem czerwienieją i czernieją. Szerokie na 6 - 15 mm. Bardzo grube (do 2 mm), rzadko rozstawione i bardzo kruche. Ze śródblaszkami. Zatokowato wycięte do prosto przyrośniętych.
Trzon 3 - 7 x 1 - 4 cm. Krótki i gruby, masywny. Biały, białoszary, czernieje od podstawy. Po uszkodzeniu czerwienieje i następnie czernieje. Powierzchnia gładka.
Miąższ białawy, po przecięciu w ciągu kilku minut zabarwia się łososiowoczerwono, szarzeje i następnie czernieje. Twardy. Bez zapachu lub zapach słaby, nieco mdły, stęchły (zapach owoców, ziemi). Smak łagodny, u starych egzemplarzy gorzkawy. Pod wpływem FeS04 barwi się różowo następnie zielonawo.Kapelusz 5 (7) - 15 (20) cm średnicy. Młody barwy białawej, szybko białoszarej, czernieje i stare egzemplarze są czarnobrązowe lub jednolicie czarne. Kształt najpierw kulisty, potem rozpostarty, wreszcie wklęsły. U młodych egzemplarzy brzeg kapelusza jest podwinięty i nieprążkowany. Skórka gładka, matowa i sucha, trudna do oderwania.
Trzon 3 - 7 x 1 - 4 cm. Krótki i gruby, masywny. Biały, białoszary, czernieje od podstawy. Po uszkodzeniu czerwienieje i następnie czernieje. Powierzchnia gładka.
Lamellae Ivory coloured to pale yellowish, with age like the cap becoming grey and black - beginning from the edges. Bruising red, then black. 6 - 15 mm broad. Very thick (up to 2 mm), rarely distant and very fragile. Sinuate to straight adnate.
Stipe 3-7 x 1-4 cm. Short and thick, massy. White, white-grey, becoming black at the base. Injured turns red and then black. Surface smooth.
Flesh whitish, when cut within a few minutes turns salmon-red, grey and finally black. Tough. Odourless or smell weak, slightly sickly, fusty (fruity, earthy odour). Taste mild, in old specimens bitterish. In reaction with FeS04 turns pink and then greenish.
Stipe 3-7 x 1-4 cm. Short and thick, massy. White, white-grey, becoming black at the base. Injured turns red and then black. Surface smooth.
występowanie
jadalne czy trujące? 🟢
gatunki podobne
gołąbek białoczarny (Russula albonigra) - ma gęstsze blaszki i dość piekący miąższ; młody kapelusz biały z wiekiem czernieje a uszkodzony miąższ szybko czernieje (bez fazy czerwienienia). Rośnie w lasach liściastych, pod brzozami i jest dość rzadki.
gołąbek gęstoblaszkowy (Russula densifolia) ma początkowo kapelusz prawie biały, potem jasny do szarobrązowego; blaszki bardzo gęsto rozstawione. Miąższ początkowo czerwieniejący, potem czernieje. Smak ostry. W lasach iglastych.
gołąbek podpalany (Russula adusta) tworzy bardzo duże owocniki z szarym do szarobrązowego kapeluszem, o szarzejącym, potem brązowiejącym miąższem (nie czernieje całkowicie). Smak łagodny. Dość częsty, wyrasta głównie w lasach iglastych.
Podobny z kształtu i barwy gołąbek ostroblaszkowy (Russula acrifolia) ma miąższ, zwłaszcza w blaszkach, piekący.Łatwy do rozpoznania po swoich bardzo grubych i rzadkich blaszkach i reakcjach barwnych. Do grupy czerniejących gołąbków należą ponadto:
gołąbek gęstoblaszkowy (Russula densifolia) ma początkowo kapelusz prawie biały, potem jasny do szarobrązowego; blaszki bardzo gęsto rozstawione. Miąższ początkowo czerwieniejący, potem czernieje. Smak ostry. W lasach iglastych.
Podobny z kształtu i barwy gołąbek ostroblaszkowy (Russula acrifolia) ma miąższ, zwłaszcza w blaszkach, piekący.
gołąbek białoczarny (Russula albonigra) (photo 1) - has closer gills and quite hot flesh; the cap white when young, with age becomes black and injured flesh quickly turns black (no reddening phase). Grows in deciduous forests, under birches and is quite rare.
gołąbek gęstoblaszkowy (Russula densifolia) initially has the cap near white, later light to grey-brown; gills very close spaced. Flesh at first reddening, later turns black. Taste hot. In the conifers.
gołąbek podpalany (Russula adusta) forms very large sporocarps with grey to grey-brown cap, with a greying, later browning flesh (does not turn completely black). Taste mild. Quite common, grows mainly in the conifers. Similar in shape and colour gołąbek ostroblaszkowy (Russula acrifolia)) has hot flesh, especially in the gills.
gołąbek gęstoblaszkowy (Russula densifolia) initially has the cap near white, later light to grey-brown; gills very close spaced. Flesh at first reddening, later turns black. Taste hot. In the conifers.