|
Blaszki białawe, z wiekiem czerniejące; gęste, różnej długości, przyrośnięte lub zaokrąglone.
Trzon krępy, 30-60 x 15-30 mm; brudnobiały; powierzchnia sucha i gładka; twardy.
Miąższ biały, uszkodzony powoli szarzeje, staje się marmurkowaty i czernieje po kilkunastu godzinach, u młodych egzemplarzy, w trzonie najpierw nieco różowieje; smak łagodny; zapach nieprzyjemny, stęchły.Kapelusz bardzo duży, średnicy 100-200 mm; początkowo białawy potem brunatnoszary, oliwkowobrunatny; rozpostarty, z zagłębionym środkiem, z wiekiem do szeroko lejkowatego; powierzchnia gładka, błyszcząca, początkowo lepka, potem sucha, brzeg nie prążkowany; skórka daje się oderwać jedynie na brzegu.
Trzon krępy, 30-60 x 15-30 mm; brudnobiały; powierzchnia sucha i gładka; twardy.
Lamellae whitish, with age blackening; close, of varying length, adnate or round.
Stipe squatty, 30-60 x 15-30 mm; sordid white; surface dry and smooth; firm.
Flesh white, injured slowly greying, becoming marbled and blackening after a dozen or so hours, in young specimens in the stipe initially slightly pinking; taste mild; odour unpleasant, fusty.
Stipe squatty, 30-60 x 15-30 mm; sordid white; surface dry and smooth; firm.