| ||||||
|
Blaszki szarobiałe; łukowato wygięte, szeroko przyrośnięte do nieco zbiegające; 14-25 dochodzi do trzonu, dość rzadkie; szerokie; dość elastyczne; ostrze daje się oderwać jako elastyczna nić, jaśniejsze lub tej samej barwy co blaszka.
Trzon szary, w górze jaśniejszy, ku podstawie narastająco brązowy; w górze nieco oprószony, poza tym gładki, wilgotny lepki i pokryty żelatynowatą skórką jak i kapelusz, w czasie bardzo wilgotnej pogody mogą być widoczne ściekające pasemka śluzu; 30-50 × 1-1.5, rurkowaty, elastyczny; podstawa z rzadkimi, białymi włoskami.
Miąższ w kapeluszu bardzo cienki, szarobiały. Zapachu i smaku brak lub słaby owocowy, mączny (rzodkwi?).
Barwa wysypu zarodników biała.Kapelusz szarobrązowy, szary, w centrum ciemnobrązowy; 8-15 mm średnicy, początkowo wypukły, z wiekiem do rozpostartego, w centrum może się znajdować niewysoki garbek lub zagłębienie; powierzchnia prześwitująco prążkowana do 2/3 promienia, gładka, wilgotna lepka, pokryta łatwo zdzieralną, żelatynowatą, bardzo elestyczną skórką.
Trzon szary, w górze jaśniejszy, ku podstawie narastająco brązowy; w górze nieco oprószony, poza tym gładki, wilgotny lepki i pokryty żelatynowatą skórką jak i kapelusz, w czasie bardzo wilgotnej pogody mogą być widoczne ściekające pasemka śluzu; 30-50 × 1-1.5, rurkowaty, elastyczny; podstawa z rzadkimi, białymi włoskami.
Barwa wysypu zarodników biała.
cechy mikroskopowe
występowanie
nomenklatura, etymologia
ℹ️
⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
zwyczajny, ogólnie znany, pospolity (ogólnie dostępny), rozpowszechniony