|
budowa owocnika
Blaszki zatokowato wycięte, w liczbie 18-25, rzadkie, dość wąskie, białe, z wiekiem z brązowymi plamami.
Trzon u szczytu bladożółty, białawy, niżej intensywnie żółty, żółtoseledynowy, niekiedy od postawy rdzawobrązowy, tam też białe włoski; 40-70 x 2 mm.
Miąższ cienki, dość elastyczny, wodnistobiały; Zapach intensywny, świeżych ogórków i smaku stęchłej mąki.Kapelusz szary, popielaty, z brązowym odcieniem lub plamami; 12-25 mm średnicy, 10-15 mm wysokości, początkowo dzwonkowaty, potem wypukły ze słabo zaznaczonym garbkiem; powierzchnia rowkowana, prążkowana aż do garbka, lśniąca i pokryta dającą się łatwo ściągać warstwą galaretowatego, lepkiego śluzu; brzeg równy, lub ząbkowany, może być nieco odgięty..
Trzon u szczytu bladożółty, białawy, niżej intensywnie żółty, żółtoseledynowy, niekiedy od postawy rdzawobrązowy, tam też białe włoski; 40-70 x 2 mm.
Lamellae sinuate, numbered between 18-25, distant, rather narrow, white, with age spotted brown.
Stipe at the apex pale yellow, whitish, below intensively yellow, yellow-willow green, sometimes at the base rusty-brown and with white hairs; 40-70 x 2 mm.
Flesh thin, quite elastic, watery-white; Odour intensive, of fresh cucumber and fusty flour.
Stipe at the apex pale yellow, whitish, below intensively yellow, yellow-willow green, sometimes at the base rusty-brown and with white hairs; 40-70 x 2 mm.