Blaszki białe do kremowych; dość gęste, brzuchate, wolne.
Trzon biały lub żółtawy; 60-150 (200) x 15-30 mm; cylindryczny; podstawa bulwiasta, kulista do jajowatej, z pochwą zredukowaną do kilku pierścieni kłaczkowato-wałeczkowatych brodawek, powyżej pokryta nielicznymi kosmkami.Pierścień wyraźny, biały lub białożółtawy, zwieszony, nieprążkowany; brzeg pierścienia biały lub żółtawo ząbkowany.
Miąższ biały, pod skórką kapelusza żółty (żółtopomarańczowy); niezmienny, kruchy; smak łagodny; bez zapachu.
Lamellae white to cream; close; free.
Stipe white to yellowish; 60-150 (200) x 15-30 mm, equal with bulbous base with volva reduced to few concetric rings of woolly warts, above with few flocci. Ring distinct, membranous, white to yellowish-white, hanging, nonstriate, margin dentate, could be yellowish.
Flesh white, under cuticle yellow to yellow-orange; unchanging; fragile; taste mild; smell indistinct.
zarodniki
jadalne czy trujące? 🔴☠
uwagi

Muchomor czerwony tworzy szereg form różniących się barwą kapelusza. Forma o brązowym kapeluszu jest często ujmowana jako osobny gatunek: muchomor królewski (Amanita regalis) częsty jest na północy Europy i zwłaszcza w górskich świerczynach.
Podobny jest nie rosnący w Polsce jadalny muchomor cesarski (Amanita caesarea); częściej rośnie na południu Europy; ma żółte blaszki i trzon oraz prążkowany pierścień.
wybrane okazy · selected collections ⇈

/Tomaszów Mazowiecki i okolice/

/Czechy, Orlickie Hory/

leg. Marek Snowarski
/Góry Bialskie/

leg. Marek Snowarski
/Dolny Śląsk, okolice Obornik Śląskich/