| ||||||
|
owocnik
Blaszki dość gęste, z wiekiem rzadsze; często rozwidlone przy trzonie, wolne do zbiegających, niezbyt szerokie; białe do słabo kremowych lub z błękitnym połyskiem; ostrze często z drobnymi rdzawymi punkcikami.
Trzon zwykle krótki, 40-70 (105) x 10-30 mm, cylindryczny lub zwężony u podstawy; bardzo ścisły, jędrny i twardy, z wiekiem wewnątrz komorowaty i watowaty; biały, czasem z wiekiem nabiegły jasnoróżowo i u podstawy kremowy lub beżowy; gładki z wiekiem mączysty i chropowaty.
Miąższ ścisły i jędrny, twardy, biały, jedynie w podstawie trzonu brudnożółtawy lub żółtaworudawy. Zapach słaby, ale charakterystyczny, jakby oleisty; smak łagodny (przypominający orzechy). Z FeSO4 barwi się pomarańczoworóżowo.Kapelusz mięsnoczerwony, cielistoczerwony, środek ciemniejszy lub jaśniejszy; często z odcieniami brązowym, lila, różowym, purpurowym, barwy czerwonego wina; często miejscami wyblakły żółtawy, izabelowaty, białawy; z wiekiem może przyjmować barwę zielonkawą, orzechową, szarawą z plamami różowolila lub ochrowymi lub ulegać całkowitemu odbarwieniu; 50-100 mm średnicy, masywny, jędrny; półkulisty z wiekiem szeroko rozpostarty i z wklęśnięciem w środku. Brzeg kapelusza tępy, gładki, u starszych egzemplarzy może być słabo i krótko karbowany i pozbawiony skórki na szerokość do 2 mm. Skórka sucha, matowa, prawie gładka, wilgotna połyskliwa, często promieniście żyłkowana; daje się zedrzeć do połowy kapelusza; u starszych egzemplarzy nie dochodzi do brzegu kapelusza odsłaniając miąższ.
Trzon zwykle krótki, 40-70 (105) x 10-30 mm, cylindryczny lub zwężony u podstawy; bardzo ścisły, jędrny i twardy, z wiekiem wewnątrz komorowaty i watowaty; biały, czasem z wiekiem nabiegły jasnoróżowo i u podstawy kremowy lub beżowy; gładki z wiekiem mączysty i chropowaty.
Lamellae quite close, with age subdistant; often forking at the stipe, free to decurrent, moderately broad; white to pale creamy or with blue glaze; edge often finely rusty punctate.
Stipe usually short, 40-70 (105) x 10-30 mm, cylindrical or tapered at the base; very compact, firm and tough, in age chambered and stuffed; white, sometimes with age somewhat pale pink and at the base creamy or beige; smooth, with age mealy and rough.
Flesh compact and firm, white, only in the base of the stipe sordid yellowish or yellowish-russet. Odour weak but characteristic (olive?); taste mild (reminding of nuts). With FeSO4 discolours orange-pink.
Stipe usually short, 40-70 (105) x 10-30 mm, cylindrical or tapered at the base; very compact, firm and tough, in age chambered and stuffed; white, sometimes with age somewhat pale pink and at the base creamy or beige; smooth, with age mealy and rough.