Zaloguj
⌂_ grzyby.pl
🗺️ Mapa
💬 Raport
🔍 Szukaj
grzyby.pl
· jest w czekliście Wojewoda (2003)
[105]
Russula grata Britzelm. gołąbek gorzkomigdałowy
Russula laurocerasi Melzer
opis
Kapelusz barwy orzechowej (ochrowy, środek ciemniejszy, nawet umbra, bywa rdzawo nabiegły); 30 – 90 mm średnicy, półkulisty, szybko spłaszczony i z wklęśnięciem w centrum; powierzchnia wilgotna lepka; brzeg ostry, delikatnie karbowany i promieniście-gruzełkowaty.
Trzon 5 – 8 x 1.5 – 3.5 cm, cylindryczny, przebarwiający się ochrowocielisto, podstawa u starych egzemplarzy rudawa; gładki, matowy; rdzeń watowaty, potem komorowaty.
zarodniki
Wysyp jasnokremowy (kremowy). Zarodniki 9 – 10 x 9 µm, kulistawe, urzeźbienie brodawkowato-grzebieniaste.
występowanie
Niezbyt częsty, występuje na południu Polski, latem i jesienią, w lasach liściastych i mieszanych, pod dębami, bukami, grabami i lipami.
Not common. Summer-fall in decidious and mixed forests, under oaks and beeches.
wartość
Niejadalny z uwagi na nieprzyjemny zapach i smak.
Inedible because of unpleasant odour and taste.
wybrane okazy · selected collections ⇈
050802-9 /okolice Kościerzyny/ #3
050912-6 /Puszcza Białowieska/ #4
200815-1 leg. Anna Hreczka rev. wyślę do kustosza /podkapackie, jasielski, Krempna/ #5
· Skirgiełło A., 1991 — Flora Polska. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).
[20] · Gumińska B., Wojewoda W., 1983 — Grzyby i ich oznaczanie.
[5] Wojewoda W., 2003 — Checklist of polish larger basidiomycetes.
[105] ·
baza „publikacje po 2000 r.” #4201
obecnie nie jesteś zalogowany(a) — oglądasz okrojoną, przeglądową wersję atlasu — zaloguj się (przycisk w prawym górnym rogu każdej strony)
Copyright © 1997-2022 by Marek Snowarski – ✉ formularz kontaktowy/contact form
przeglądowa (zwykła) wersja atlasu 22.03.01
Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="https://www.grzyby.pl.pl/gatunki/Russula_laurocerasi.htm">
Russula grata (gołąbek gorzkomigdałowy) - Atlas grzybów Polski grzyby.pl</a>
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie —
więcej informacji