| ||||||
| ||||||
|
Blaszki ciemne, młode brązowawe, szybko czekoladowo-brunatne, prawie czarne; szerokie (6-10 mm), gęste, przyrośnięte, bardzo kruche; ostrza blaszek z widocznym pod lupą kropelkami cieczy (zwłaszcza u młodych okazów) lub plamkami po ich zaschnięciu.
Trzon bladobrązowawy, powierzchnia poniżej włóknistego pierścienia łuseczkowato-włóknista, powyżej biaława i oprószona; sucha; 20-100 x 4-10 mm, równogruby; pusty.
Miąższ jasny, gliniastobrązowy, niezmienny, bardzo kruchy, smak łagodny (może być nieco cierpki) i zapachu grzybowy (lub piwniczny).Kapelusz duży, 30-100 (200) mm, higrofaniczny, od barwy rdzawobrązowej (gdy wilgotny) do płowoochrowej (gdy suchy), z ciemniejszym szczytem; młody wypukły, potem parasolowato rozpostarty z szerokim garbkiem; powierzchnia matowa, za młodu silnie filcowata do wełnisto-łuseczkowatej, potem kosmkowata, popękana. Z brzegu kapelusza zwieszają się resztki pajęczynowatej zasnówki, widoczne też czasem na trzonie w części pod kapeluszem.
Trzon bladobrązowawy, powierzchnia poniżej włóknistego pierścienia łuseczkowato-włóknista, powyżej biaława i oprószona; sucha; 20-100 x 4-10 mm, równogruby; pusty.
Lamellae dark, brownish when young, quickly chocolate-brown, near black; broad (6-10 mm), close, adnate, very fragile; edges with visible under a magnifying glass drops of liquid (especially in young specimens) or dots when they dry.
Stipe pale brownish, surface below the fibrous ring fibrillose-scaly, above it whitish tomentose; dry; 20-100 x 4-10 mm, equal; hollow.
Flesh light coloured, cley-brown, unchanging, very fragile, taste mild (can be slightly acrid) and odour fungoid (or cellar-like).
Stipe pale brownish, surface below the fibrous ring fibrillose-scaly, above it whitish tomentose; dry; 20-100 x 4-10 mm, equal; hollow.