Trzon ekscentryczny, krótki, 5-10 x 3-5 mm, spłaszczony, ku górze rozszerzający się, u podstawy zwężony, ochrowo-żółtawy, powierzchnia gładka, z wiekiem ziarenkowato-łuseczkowata.
Miąższ skórzasty, ochrowo-żółtawy, smak gorzki, piekący; zapach słaby, nieokreślony.
Kapelusz długo muszlowaty, u starych egzemplarzy nieregularnie płatowany, 1-3 cm; brązowo-ochrowo-żółtawy z wiekiem blaknący; powierzchnia początkowo gładka potem mączysto-łuseczkowata, nawet strefowana, sucha; brzeg długo podwinięty, z wiekiem ostry i klapowato pofałdowany.
Wysyp zarodników biały. Zarodniki 2-3 x 1-1.5 µm, gładkie, bezbarwne, jajowate.
Jest w czekliście.[105]
Dość częsty. Owocniki wyrastają przez cały rok w dużych, gęstych skupieniach na drewnie i pniakach drzew liściastych, zwłaszcza dębowych, rzadko na drewnie drzew iglastych; maj-kwiecień następnego roku.
Common. Whole year in clusters on dead hardwoods.
Na drewnie drzew iglastych wyrasta nieco mniejszy, łycznik białawy (Panellus mitis) o białych lub jasnobeżowych kapeluszach.