| |||||||||
|
Blaszki młode szarobrązowe, z wiekiem czarnobrązowe, ostrze jaśniejsze; powierzchnia blaszek nieostro marmurkowata; gęste; szerokie, prawie wolne do wyciętych i przyrośniętych.
Trzon jasno kremowo-biały do jasno-czerwonawobrązowego, u podstawy ciemniejszy; powierzchnia niewyraźnie wzdłużnie włókienkowata, jedwabiście lśniąca, szczyt biało oprószony, bez pozostałości osłony; równogruby, 50-80 x 2-3 mm; bardzo kruchy, pusty.
Miąższ o zapachu przyjemnym, grzybowym; smak łagodny, grzybowy.Kapelusz higrofaniczny, wilgotny ciemno brązowy, suchy jasny, szarawy, szarobrązowy, na brzegu z ciemniejszym paskiem; początkowo stożkowaty, potem wypukły; 10-25 mm średnicy; powierzchnia gładka lub drobno zmarszczona, w czasie suszy może być spękana; miąższu w kapeluszu cienki.
Trzon jasno kremowo-biały do jasno-czerwonawobrązowego, u podstawy ciemniejszy; powierzchnia niewyraźnie wzdłużnie włókienkowata, jedwabiście lśniąca, szczyt biało oprószony, bez pozostałości osłony; równogruby, 50-80 x 2-3 mm; bardzo kruchy, pusty.
Lamellae at first greyish-brown, dark black-brown in age, the edges lighter; surface mottled; close; broad, almost free to adnate.
Stipe pale cream-white to pale reddish-brown, darker at the base; surface indistinctly longitudinally fibrous, silky shining, at apex white pruinose; no veil remains; equal, 50-80 x 2-3 mm; fragile, hollow.
Flesh odour pleasant, fungoid; taste mild, fungoid.
Stipe pale cream-white to pale reddish-brown, darker at the base; surface indistinctly longitudinally fibrous, silky shining, at apex white pruinose; no veil remains; equal, 50-80 x 2-3 mm; fragile, hollow.