występowanie

jest w czekliście Chmiel (2006) [140]

Na opadłych igłach świerkowych.

literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
  • publikacje w bazie Projektu Bibliografii Grzybów Wielkoowocnikowych Polski (z adnotowanym wykazem taksonów):

    Chmiel (1997)[3495]Chmiel (1997) Miseczniaki (Discomycetes) Parku Krajobrazowego „Lasy Janowskie”.[3495], Dominik (1936)[2724]Dominik (1936) Materiały do flory grzybów mikroskopowych zachodniej Polski.[2724], Kozłowska et al. (2019)[1707]Kozłowska et al. (2019) Checklist of microfungi and larger ascomycetes of Białowieża Forest.[1707], Kujawa et al. (2019)[1779]Kujawa et al. (2019) Grzyby Puszczy Knyszyńskiej.[1779], Sałata (1989)[3931]Sałata (1989) A review of the species of Hypoderma and Lophodermium occurring in Poland.[3931], Skirgiełło et al. (1992)[3225]Skirgiełło et al. (1992) Fungi.[3225]

w rejestrze grzybów chronionych i zagrożonych GRej

zapisy w GRej wg stanu na 29.04.2025 21:06 1 znaleziska Lophodermium piceae (osutka świerkowa) na terenie Polski

ID na żółtym tle, to oznaczenie zweryfikowane przez kustosza GRej, pozostałe oczekują na weryfikację ze statusem przyjęty [tj. wpis poprawny pod względem formalnym].

Poniżej są pokazane fotografie załączone do wpisu GRej. Po kliknięciu na ID wpisu, w rekordzie GRej czasem mogą być pokazane fotografie z wątku bio-forum.pl związanego z tym wpisem; w tym wypadku bez 100% pewności, czy dotyczą one wpisu. Aby upewnić się które odnoszą się do wpisu, należy zajrzeć do wątku.

DE55 256602

ID 256 602 oznaczenie: Lophodermium piceae; lokalizacja: 0,5 km od końcowych zabudowań na ul.Dąbrowskiej, Radomsko, pow. radomszczański, woj. łódzkie [51st 01' 55,6" N i 19st 25' 31,2" E], DE55; data zbioru: 1 mar 2015; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: las mieszany przechodzący w ols, na igłach powalonego świerka, masowo; leg. det. Jacek Nowicki; eksykat: tak, wyślę Kustoszowi Bazy Ani Kujawie; uwagi: fot.744300 fot.744301 [notatka: nie] [fotografie: tak];

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji