Adamczyk (1995)[2590] (as Ustulina deusta), Adamczyk (2003)[1263] (as: Ustulina deusta), Adamczyk (2003)[1264] (as: Ustulina deusta), Adamczyk (2007)[1268] (as: Ustulina deusta), Adamczyk (2011)[1272] (as: Ustulina deusta), Adamczyk & Kucharski (2005)[1279] (as: Ustulina deusta), Adamczyk i in. (2008)[1281] (as: Ustulina deusta), Bartnik et al. (2015)[1300], Bartoszek & Mleczko (2019)[1301], Borowska (1967)[2619] (as Ustulina deusta ), Bujakiewicz (1979)[2635] (as Ustulina deusta), Bujakiewicz (1981)[3657] (as Ustulina deusta), Bujakiewicz (1982)[3658] (as Ustulina deusta), Bujakiewicz (1982)[3404] (as Ustulina deusta), Bujakiewicz (1986)[2636] (as Ustulina deusta), Bujakiewicz (1994)[2642] (as Ustulina deusta), Bujakiewicz (2001)[1334] (as: Ustulina deusta), Bujakiewicz (2004)[1339] (as: Ustulina deusta), Bujakiewicz (2006)[1340] (as: Ustulina deusta), Bujakiewicz (2018)[1344] (as: Ustulina deusta), Bujakiewicz & Kujawa (2010)[1346], Bujakiewicz & Lisiewska (1983)[2652] (as Ustulina deusta), Bujakiewicz & Springer (2009)[1350], Chachuła (2018)[1365], Chachuła (2018)[1371], Chachuła (2023)[3714], Chachuła et al. (2015)[1372], Chachuła et al. (2016)[4094], Chachuła et al. (2021)[1375], Chlebicki (2005)[1391], Chlebicki (2008)[1392], Chlebicki (2008)[1393], Chlebicki (2018)[1394], Chlebicki & Chmiel (2006)[1396], Chmiel & Ronikier (2007)[1398], Domański et al. (1960)[2710] (as Ustulina deusta ), Domian et al. (2025)[4107], Fiedorowicz (2020)[1444], Friedrich (2010)[1460] (as: Ustulina deusta), Friedrich (2020)[1466], Gierczyk et al. (2009)[1482], Gierczyk et al. (2017)[1508], Gierczyk et al. (2018)[1501], Gierczyk et al. (2018)[1509], Gierczyk et al. (2019)[1495], Gierczyk et al. (2019)[1510], Gorczak et al. (2020)[1517], Gorczak et al. (2023)[3717], Gumińska (1962)[2816] (as Ustulina vulgaris), Gumińska (1969)[2820] (as Ustulina deusta), Halama (2015)[1546], Halama & Panek (2000)[1558] (as: Ustulina deusta), Halama & Romański (2010)[1565], Hennings (1892)[2845] (as Ustulina vulgaris), Hoffeins et al. (2017)[1589] (as: Hypoxylon deustum), Holec et al. (2019)[1593], Jermaczek et al. (2025)[3960], Jóźwiak & Wrzosek (2007/2008)[1615] (as: Ustulina deusta), Karasiński (2009)[1637], Karasiński et al. (2015)[1643], Kozłowska et al. (2015)[1705], Kozłowska et al. (2019)[1706], Kozłowska et al. (2019)[1707] (as: Hypoxylon deustum i K. deusta), Kudławiec (2014)[1737], Kudławiec (2015)[1739], Kudławiec (2016)[1740], Kudławiec (2017)[1741], Kudławiec (2018)[3854], Kudławiec (2019)[3855], Kudławiec & Misiuna (2014)[1744], Kudławiec et al. (2014)[1745], Kujawa (2009)[1752] (as: Ustulina deusta), Kujawa et al. (2019)[1779], Kujawa et al. (2020)[1783], Kujawa et al. (2020)[1799], Kujawa et al. (2023)[3757], Kwaśna et al. (2016)[1819], Kwiatkowska (2017)[1821], Lisiewska (2004)[1839] (as: Ustulina deusta), Lisiewska & Marach (2002)[1847] (as: Ustulina deusta), Ławrynowicz (1973)[2994] (as Ustulina deusta), Ławrynowicz (2000)[1858] (as: Hypoxylon deustum), Ławrynowicz (2001)[1859] (as: Ustulina deusta), Ławrynowicz et al. (2009)[1874] (as: Ustulina deusta), Namysłowski (1909)[3028] (as Ustulina vulgaris), Namysłowski (1910)[3029] (as Ustulina vulgaris), Namysłowski (1910)[3030] (as Ustulina vulgaris), Namysłowski (1914)[3031] (as Ustulina vulgaris), Olesiński & Wojewoda (1985)[3069] (as Ustulina deusta), Pietras et al. (2016)[2079], Rouppert (1909)[3151] (as Ustulina vulgaris), Rouppert (1911)[3153] (as Ustulina vulgaris), Rouppert (1912)[3154] (as Ustulina vulgaris), Rutkowski et al. (2014)[2186], Salamaga & Slusarczyk (2014)[2188] (as: Hypoxylon deustum), Stasińska (2008)[2229], Stasińska (2012)[2235] (as: Hypoxylon deustum), Stasińska & Sotek (2016)[2255], Stasińska & Sotek (2017)[2256], Stasińska & Sotek (2020)[2257], Stasińska et al. (2024)[3924] (as Ustulina deusta), Szczepkowski (2007)[2295] (as: Ustulina deusta), Szczepkowski (2016)[2303], Szczepkowski & Piętka (2007-2008)[2355] (as: Ustulina deusta), Szczepkowski et al. (2009)[2327] (as: Ustulina deusta), Szkodzik (2005)[2371] (as: Ustulina deusta), Ślusarczyk (2022)[3711] (as Kretzschmaria deusta), Ślusarczyk (2026)[4405] (as Ustulina deusta), Wilga (2004)[2441] (as: Ustulina deusta), Wilga (2005c)[2449] (as: Ustulina deusta), Wilga (2016)[3812], Wilga & Wantoch-Rekowski (2010)[2473] (as: Ustulina deusta), Wilga & Wantoch-Rekowski (2011)[2475], Wilga & Wantoch-Rekowski (2012)[2478], Wilga & Wantoch-Rekowski (2018)[2487], Wilga & Wantoch-Rekowski (2019)[2488], Wilga & Wantoch-Rekowski (2025)[4070], Wodziczko (1911)[3349] (as Ustulina maxima), Wojewoda (2002)[2506] (as: Hypoxylon deustum), Wojewoda et al. (2016)[2542], Zieliński et al. (2006)[2567] (as: Ustulina deusta)