Smak łagodny lub umiarkowanie ostry i wtedy miąższ i trzon żółknące.
Trzon i miąższ u większości gatunków wyraźnie żółknące, ale bez zapachu rybiego, zwykle bez zapachu.
Skórka kapelusza z wyróżniającymi się, często licznoprzegrodowymi dermatocystydami, silnie ciemniejącymi w sulfowanilinie i SBA, tak samo czernieją przewody mleczne w skórce trzonu. Bez strzępek primordialnych i jakiejkolwiek inkrustacji.
Owocniki kruche, przeważnie drobne (3-7cm średnicy kapelusza), tylko u kilku do 15cm średnicy kapelusza. Trzon często maczugowaty.
Kapelusz czerwony, purpurowy, liliowy, fioletowy, często mieszany z zielonym lub żółtym, często błyszczący, suchy lub lepki, brzeg często brodawkowato-gruzełkowaty.
Blaszki kremowe do żółtych; wysyp zarodników kremowy do żółtego.
cechy diagnostyczne w kluczu:Russula (gołąbek)kl 116
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji