grzyby.pl

Russula sect. Polychromae ssect. Puellarinae

Russula Russula Russula RussulaRussulaRussula sect. Polychromae ssect. XerampelinaeRussula sect. Polychromae ssect. Urentes
Smak łagodny lub umiarkowanie ostry i wtedy miąższ i trzon żółknące.
Trzon i miąższ u większości gatunków wyraźnie żółknące, ale bez zapachu rybiego, zwykle bez zapachu.
Skórka kapelusza z wyróżniającymi się, często licznoprzegrodowymi dermatocystydami, silnie ciemniejącymi w sulfowanilinie i SBA, tak samo czernieją przewody mleczne w skórce trzonu. Bez strzępek primordialnych i jakiejkolwiek inkrustacji.
Owocniki kruche, przeważnie drobne (3 – 7 cm średnicy kapelusza), tylko u kilku do 15 cm średnicy kapelusza. Trzon często maczugowaty.
Kapelusz czerwony, purpurowy, liliowy, fioletowy, często mieszany z zielonym lub żółtym, często błyszczący, suchy lub lepki, brzeg często brodawkowato-gruzełkowaty.
Blaszki kremowe do żółtych; wysyp zarodników kremowy do żółtego.
cechy diagnostyczne w kluczu:Russula (gołąbek)kl 116