Eksykaty (zielnik grzybów)


Grzyby konserwuje się (na wieczne czasy :) ) przez wysuszenie.

Po co

Grzyby staramy się najlepiej oznaczyć z materiału świeżego. Nie zawsze jednak w szczycie sezonu jest na to czas, wtedy owocniki suszymy (jest to sposób konserwacji okazu). Ponadto w każdym przypadku, gdy chcemy udokumentować znalezisko lub wykonane fotografie, także zachowujemy wysuszone egzemplarze dla późniejszej weryfikacji oznaczenia - nieocenione gdy nas lub kogoś innego najdą wątpliwości - a jest to regułą. Zachowujemy też wysyp zarodników jeśli został wykonany.
Zachowany eksykat pozwala na wykonanie dodatkowych obserwacji mikroskopowych nawet po latach (nawet kilkuset!), czy ponowienie obserwacji jeśli rodzą wątpliwości.

space

Noordeloos zaleca szybkie suszenie w temperaturze ok. 40°C. Używa do tego celu, jak i wielu innych mykologów, domowej suszarki (takiej z wentylatorem) do suszenia owoców i warzyw. Jest to bardzo przydatne urządzenie zwłaszcza w terenie, w budynkach starego typu, podczas pobytu w domkach kempingowych, tj. gdy wilgotność powietrza uniemożliwia przez większą część doby naturalne suszenie lub wspomagane jedynie podgrzewaniem od spodu.

space

Na szczęście większość grzybów bardzo silnie kurczą się w czasie suszenia. Dzięki temu owoce całorocznych zbiorów z powodzeniem mieszczą się w objętości jednej do kilku małych reklamówek.