Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście

czwartek 9.STY 2020
Nika
doniesień: 37 / 19🏆
(10/h) Miejskie drzewa, na trawniku. Nigdy nie sądziłam, że na spacerze będę rozglądać się po przydrożnych drzewach i szukać na nich grzybów. Ale stało się. Idę sobie spokojnie, a tu nagle coś żółtego mignęło mi przed oczami. Wlazłam na trawnik, podeszłam do drzewa, a tam takie żółciutkie grzyby rosną. Chyba plomiennica, ale ja się nie znam, ja się uczę dopiero grzyby zimowe rozpoznawać. Więc jeśli źle rozpoznałam, to nie grzmijcie na mnie, podpowiedź lepiej dajcie. Otóż na dwóch drzewach kępki tych grzybków rosną, wysoko dosyć, więc zdjęcia może za wyraźne nie będą.
... szerzej o tym grzybobraniu ... Te piękne, obrośnięte grzybami drzewa to jesiony. Nie wiem czy normalnie plomiennica takie drzewo obrasta, ale tu widocznie jej dobrze jest, bo wyjątkowo dorodne te kępki są ( te co mi się udało sfotografować, bo reszta za wysoko ). Jak widać, grzybowe życie kwitnie, a to już moje trzecie zimowe spotkanie z grzybami w mieście. Nawet człowiek sobie sprawy nie zdaje, ile ciekawostek przyrodniczych można na spacerze wypatrzeć 🤔. Ale widać, w miastach bezpieczniej się dla flory i fauny robi, bo oprysków nie ma, polowań też, to i pszczoły, ptaki, zwierzaki i jak widać grzyby ekspansję na miasto robią. I super. Trzymajcie się ciepło 🙂
niedziela 5.MAJ
Jerzy, Kraków
doniesień: 130 / 9🏆
(1/h) zebrany grzybek i obrobiony, część została na drzewie a z zebranego wyszło 40 słoików dodaj grzybobranie
    • Jolanta #24 · Piękny zbiór, gratuluję 🙋 6.5 07:56
    • Majeczka #55 · Witam jak robisz u nas też są ale nie wiem jak zrobić?Pozdrawiam 6.5 08:50
    • Tomek G #836 · Gratuluję pięknego okazu żółciaka. Pozdrawiam 6.5 11:13
    • marioo455 #114 · wyjątkowe stanowisko żółciaka siarkowego, gratuluję 6.5 12:56
    • jamro #6 · Kiedyś zaprawiłem kilka słoiczków tak jak grzyby, ostatnio napisałem zjeść w miarę od razu czyli po 3-5 tygodniach im dłużej poleżały tym smak nabierał "tektury". Moje odczucie smakowe. 6.5 13:12
    • Rufi 80 #50 · Sporo tego wyszło, ciekawe jak będą smakować, pozdrawiam 6.5 14:37
    • Jerzy, Kraków #137 · żółciaki robię w klasycznej zalewie jak inne grzyby, a zalewę na oko za każdym razem troszkę inna jest i zasadniczo nie narzekam na ich smak, a i goście poczęstowani (.) nie narzekali 6.5 20:28
    • Rufi 80 #50 · Zrobię kilka słoików na próbę, dzięki, pozdrawiam 6.5 20:44
    • Nika #245 · Na bogato 👍 6.5 22:01
    • zwiadowczyni #0 · Ja też mam! Warto usuwać grzyba jeśli nie zbieramy całego, ponieważ jest on śmiertelnym zagrożeniem dla drzewa, a mało kto wie, że jest jadalny. Raczej nie ma co liczyć na to, że zostawiamy je dla kogoś innego. Poza tym owocniki szybko robią się twarde i potem nie nadają się już do jedzenia. Ale to oczywiście moje zdanie. Gratuluję znaleziska! :) 7.5 11:32
    • leśniczy #215 · Ale kaban 😱 Wystarczy na cały sezon 😋 Gratuluję 👏😊 7.5 12:16
    • +dopisek (po zalogowaniu)