Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście

środa 1.MAJ
AŻet
doniesień: 119 / 4🏆
(0/h) Dziś pojechałem w zupełnie inne strony spenetrować lasy w okolicach Targowej Górki. Efekt mizerny, wróciłem z niczym, ale wypatrzyłem pierwszą czubajkę kanię. Niestety, była już częściowo zajęta i na brzegach podsuszona i została w lesie. Trafiłem też na jednego, doslownie jednego łuskwiaka zmiennego. Trochę innych grzybków uwieczniłem na fotkach. Buszowałem przez 4 godziny w większości po terenach mocno grząskich poprzecinanych rowami, a były to głównie lasy olchowe, brzozowe, dębowe, jesionowe. Piękny dzień na buszowanie mimo, że ten kierunek nie sprawdził się.
wtorek 14.MAJ
niszczu
doniesień: 250 / 27🏆
(1/h) Tak myślałem, że je tu znajdę. Mój ulubiony odcinek krzaków nad Jeziorką. Długo nie musiałem chodzić by znaleźć stanowisko dorodnego żółciaka siarkowego. Tym razem skubnąłem kilka najmłodszych owocników na spróbowanie. Zobaczymy. 😉 dodaj grzybobranie
    • Jolanta #27 · Piękne stanowisko 👍, polecam panierowane😉🙋 14.5 17:47
    • bosman #295 · Obrodziły u Ciebie żółciaki😃💪 14.5 18:44
    • Zapaleniec S-c #310 · Foty i grzybki Extra! 14.5 21:07
    • RoStrze #87 · Bardzo ładne żółciaki wypatrzyłeś 👍 i duży wybór😉 Myślę że warto ich spróbować, chociaż osobiście mam jedno raczej negatywne z nimi doświadczenie kulinarne. Jednak spróbuję ponownie je namierzyć i spróbować. Jak by nie było to przecież grzyby 🙂 A w tym okresie jedne z niewielu do zbierania. Gratki i pozdrowienia. 14.5 21:35
    • Yaga #295 · Takie bezgrzybie kapelutkowe :). To chociaż nadrewnowe cieszą :). Ładne stanowiska wypatrzyłeś, gratki :). Mi najbardziej posmakował tylko obgotowany w osolonej wodzie, a potem zrobiony jak schabowe. 14.5 21:54
    • seBapiwko #259 · Piękne 😍. A na próbowanie polecam te młode, jędrne i soczyste 👍. 14.5 22:08
    • AŻet #129 · Super stanowisko👍 14.5 22:44
    • Gucio #263 · Gratuluje. Sliczny żółciak siarkowy zaliczony. Teraz czas na grzyby rurkowe, może w końcu trochę deszczu spadnie
      i z początkiem czerwca będzie można znaleźć więcej ich. 15.5 02:21
    • Rufi 80 #51 · Spora ilość. Dla mnie też najlepiej smakują jak pisze YAGA, pozdrawiam 15.5 08:45
    • Nika #245 · Pięknie się zażółciło 🤗 17.5 18:08
    • +dopisek (po zalogowaniu)
środa 15.MAJ
AŻet
doniesień: 125 / 4🏆
(2/h) Potrzebowałem resetu w środku tygodnia, więc po pracy w las... Wędrówka ok. 2,5 godz. po wysuszonych lasach, choć miejscami trafiałem jeszcze na tereny grzęskie. Nie zaglądałem w miejsca, gdzie można natknąć się na żółciaka, jeszcze mam trochę mielońców z soboty. Odwiedziłem powalone drzewo z boczniakiem łyżkowatym, które znalazłem ostatnio. Boczniak troszkę podróśł i wyglądał na dotkniętego suszą, ale wybrałem kilkanaście sztuk na kolację (po krótkim moczeniu nabrał świeżości). Większość osobników starszych, a także bardziej podsuszonych zostawiłem.
Niemal wszystkie napotkane grzybki były wysuszone. Tylko jeden drobnołuszczak jeleni i trzy twardziaki tygrysie nie były tą suszą dotknięte. Nie będę pisał czego nam trzeba, bo wszyscy na to czekamy...
dodaj grzybobranie
    • AŻet #130 · Dwa pierwsze trzymają się, pozostałe: żagwiak, maślanka, drobnołuszczaki wysuszone. 15.5 19:37
    • Jolanta #27 · Super taki reset w środku tygodnia 🙂, tym bardziej, że owocny🙋... pozdrawiam serdecznie 15.5 19:38
    • AŻet #130 · Gmatwianka krowieniec - śluzowiec, którego po raz pierwszy wypatrzyłem, nad irysami, które już zaczynają przekwitać. Miał być wypad po deszczu... Tyle na dziś. Pozdrawiam Was i życzę Wam i sobie dużo wody z nieba. 15.5 19:40
    • leśniczy #215 · Ładne boczniaki 👍 Póki co jeszcze spoko ale jeśli się sprawdzą prognozy na czerwiec, lipiec z rekordowymi upałami to dopiero może być katastrofa.. Oby nie..🥴 15.5 19:46
    • marioo455 #116 · gmatwanka krowieniec ciekawa, a zdjęcia grzybów, takie podsuszone mają swój urok, smacznego 15.5 20:18
    • RoStrze #87 · Witaj. Lepsze boczniaki niż nic 🙂 Suszę. widac już bardzo w lesie- pewnie niedługo będzie zakaz wstępu. Miejmy nadzieję że popada w weekend jak zapowiadają. ciekawa ta gmatwianka krowieniec - a szczególnie nazwa godna zapamiętania 😁 Pozdrawiam. 15.5 22:33
    • Rufi 80 #51 · Ładne te boczniaki, gratulacje, w taką suszę super zbiory, pozdrawiam 15.5 22:55
    • Majeczka #58 · Witam piękny zbiór na taką suszę moje gratulacje. Pozdrawiam 16.5 16:44
    • bosman #295 · Przy tej pogodzie☀️☀️☀️to te boczniaki super zbiór 💪 16.5 18:53
    • Yaga #295 · Smacznego :) i gratki za inne wypatrzone :). Ps. Presaki na polu też warto obejrzeć, czasem ciekawe grzybki i śluzowce się trafiają. Pozdrawiam :). 16.5 21:58
    • Nika #245 · Całkiem nieźle t boczniaki wyglądają, szkoda, że prognozy nie są zbyt optymistyczne ( słońce i sucho ) - trzeba się cieszyć tym, co jest 🙂 17.5 18:05
    • +dopisek (po zalogowaniu)
wczoraj
bosman
doniesień: 288 / 15🏆
(1/h) A mówiłem sobie nie jedź, nie zbieraj już żółciaka po co ci on😃. No i pojechałem zebrałem młodziutkiego, mieciutkiego idealnego do zmielenia. I sobie zrobiłem śniadanie i obiad żółciakowy a i na resztę weekendu też jeszcze zostało. Gorąco, sucho to weekend chyba na działce będę siedział i czekał za 🌧️🌧️🌧️.🙋 dodaj grzybobranie
    • bosman #296 · Na obiad mielone 17.5 12:58
    • bosman #296 · A na śniadanie paprykarz nieszczeciński z żółciaka oczywiście 17.5 12:59
    • bosman #296 · ☹️😡 17.5 13:01
    • Rufi 80 #52 · Koszyk zapełniony U mnie żolciaki już wyschnięte. Ekstremalna susza, masakra 17.5 13:26
    • jamro #8 · Witam napisze w skrócie ale sobie dogadzasz kulinarnie. 17.5 13:27
    • Duet #142 · Piękny, wielki i jakie pychoty oferuje😋. Pozdrawiam. 17.5 15:33
    • marioo455 #116 · według mnie też żółciak smakuje najlepiej w mielonych, ładne kulinarne kompozycje, pozdrawiam 17.5 16:18
    • Majeczka #58 · Witam gratuluję pięknych zdobyczy, u mnie już zupełnie pusto nawet mech żółty ale podobno ma padać trzymam kciuki. Pozdrawiam 17.5 16:22
    • AŻet #130 · No i fajnie, że pojechałeś... żółciak piękny, a jego forma kulinarna apetyczna w Twoim wykonaniu👍 mielone z niego jak dla mnie pyszne😊 ten weekend też zamierzam odpuścić, żeby nie przegonić zapowiadanych deszczów, oby tym razem z tych zapowiedzi coś wyszło... Pozdrawiam. 17.5 17:13
    • Nika #245 · Smakowicie te posiłki wyglądają. Szparagi można jeszcze w boczuś owinąć ( cieniutkie plasterki ) i upiec w piekarniku... Może zdrowe to nie jest, ale jak smakuje 😋 17.5 18:02
    • leśniczy #216 · Twoje dania z żółciaka ekstra 😋 jak w najlepszych restauracjach mega to wygląda 👏👏 17.5 18:26
    • Jolanta #27 · Piękne grzyby i pyszności na talerzach 🙂🙋 17.5 19:30
    • RoStrze #87 · W sumie trzeba chwytać grzybki takie jakie są - oprócz żółciaka bardzo nieliczne, więc Twoja wyprawa po młode zółciaki jak najbardziej wskazana. Tym bardziej, że wiesz co z nim zrobić 🙂 Kotlety bardzo apetycznie się prezentują. Zapowiadają zmianę pogody, więc może coś pokropi. Oby weekend był mokry 😉 Pozdrawiam. 17.5 20:33
    • K.A.L.E.T.N.I.K #445 · 🙋Bosmanie jak pacza na twoje wykwintne dania grzibowe to się trzęsa z głodu😂, pełna profeska i ekskluzywność grzibowego smaku🤤, jo buszuja i tak dziś popadało, łuszczaki pora ceglasi i grzybki pikne niejadalne się trafiają, Pozdrowionka 🌲👏👏👏🌲 17.5 21:37
    • Zapaleniec S-c #311 · Koszyk pełny, dania extra podane elegancko z kulturą sztuki kulinarnej - Pięknie! 17.5 21:43
    • +dopisek (po zalogowaniu)